Neće biti nove Silicijumske doline, evo koji su novi startap gradovi

Dodajte komentar

Neće biti sljedeće Silicijumske doline, već 30 startap habova koji će dostići kritičnu masu i značajno uticati na globalnu ekonomiju u budućnosti, piše Svjetski ekonomski forum pozivajući se na 2019 Global Start up Ecosystem Report američke organizacije Start up Genom.

Nijedan od njih neće biti veliki kao Silicijumske dolina u doglednoj budućnosti, ali će svaki napredovati zbog regionalne dominacije ili razvijanja start-up podsektora.

U istraživanju koje svake godine rangira 150 vodećih startap ekosistema, Silikonska dolina i ove godine vodi, ali za njom slijede Njujork, London, Peking, Boston, Tel Aviv, Los Anđeles, Šangaj, Pariz i Berlin .

Ovih 10 globalnih habova su izgradili globalnu reputaciju na osnovu velikog broja startapova i malih biznisa. U Njujorku ih ima više od 9000, dok Peking sa 1000 kompanija iz oblasti veštačke inteligencije konstantno napreduje.

Osim ovih globalnih ekosistema, treba ukazati i na najbrže rastuće ekosisiteme koji se u izvještaju nazivaju  “Challenger Ecosystems” i njih je 12:

Helsinki, Finska
Hangzhou, Kina
Džakarta, Indonezija
Lagos, Nigerija
Melbourn, Australija
Montreal, Kanada
Moskva, Rusija
Mumbai, Indija
São Paulo, Brazil
Seul, Južna Koreja
Shenzhen, Kina
Tokio, Japan

Na ovoj listi izdvaja se Lagos koji je najbrže rastući grad u svijetu sa velikim tek habom u Africi. To je grad gdje su uložili Google i Facebook, piše Nova ekonomija.

Kad je riječ o započinjanju posla u specifičnim sektorima, Montreal se izdvojio kao globalna tačka za razvijanje veštačke inteligencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *