Završen proces privatizacije NLB-a: Investitorima prodato preostalih 10% vlasničkog udjela

Dodajte komentar

Slovanačka državna holding kompanija (SDH) završila je proces privatizacije NLB-a. Investitorima je prodato preostalih 10% vlasničkog udjela dok je ukupna otkupna cijena od prodaje iznosila 109,5 miliona eura. Slovenija je ostala najveći pojedinačni dioničar NLB-a s 25% i jednom dionicom, prenosi Siol.net.

Prodaja je obavljena pošto su prodali dva miliona akcija po cijeni od 54,75 eura po akciji i globalne depozitne potvrde po cijeni od 10, 95 eura po potvrdi.

Cijena je znatno niža od tržišne cene. Naime, akcije NLB-a kotirale su se na 58,2 eura na ljubljanskoj berzi juče, dok su globalne depozitne potvrde, kojima se trguje u Londonu, dostizale 11,33 eura.

“Zadovoljni smo što smo uspjeli uspješno završiti jednu od najvećih i najzahtjevnijih privatizacija u Sloveniji. SDH je pažljivo odmjerio izbor opcija za izvršenje transakcije i izvršio je u rokovima koji su u interesu Slovenije i NLB-a, jer neki od njih prestaju da važe. NLB će moći da radi sa svim svojim mogućnostima kod kuće i na tržištima jugoistočne Evrope i počne ravnopravno da se takmiči sa konkurentima “, rekao je predsjednik SDH Igor Kržan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *