Sve veći problemi za Airbnb

Dodajte komentar

Jedan od najvećih internet posrednika za iznajmljivanje smještaja preuzima kontrolu nad gradovima. Zbog sve veće popularnosti među iznajmljivačima i brze zarade, brojni vlasnici nekretnina u većim gradovima svoje stanove i kuće ne žele da iznajmljuju na duže vrijeme.

Iako je Airbnb u svojim počecima zamišljen kao platforma preko koje bi ljudi posjetiocima mogli da ponude krevet za 10 dolara, a potom i sobu unutar svog doma, ova internet platforma je vrlo brzo prerasla u nešto mnogo veće.

Danas, 11 godina kasnije, Airbnbovo poslovno carstvo vrijedi više od 31 milijarde dolara, a u prosjeku dva miliona turista dnevno putem ove stanice traži svoj smještaj.

Najveći broj smještaja nalazi se u Londonu, Parizu i Njujorku, a upravo ti gradovi iz godine u godinu muče muku s nedostatkom stanova za dugotrajni najam.

Bitku s jednim od najvećih posrednika za najam smještaja donekle je uspio da riješi Njujork. Naime, vlasti ove metropole uvele su zakonske propise kako bi spriječili iznajmljivače i agencije da svaki objekat registruju kao turistički.

Tako njihov zakon brani najam većeg broja apartmana ispod 30 dana. Jedini način da vlasnik iznajmi svoj objekat na kraći vremenski period je ako i sam živi na istoj adresi.

S druge strane, Airbnb za čitav slučaj krivi hotelske lobije. Naime, prema njihovim navodima, upravo vlasnici velikih hotelskih lanaca vrše pritisak na vlasti da uz pomoć zakonskih odredbi ugase konkurenciju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *