Naslovne strane dnevnih novina za 20. decembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Firma sa Sejšela gradi 78 stanova

Budvanska kompanija Komandor gradiće u kotorskom naselju Kavač stambeni kompleks od tri zgrade sa ukupno 78 stanova, ukupne bruto površine 7.624 kvadrata. V.d. glavnog državnog arhitekte Dušan Vuksanović dao je saglasnost na idejno rješenje za izgradnju na katastarskoj parceli 871/2 u zahvatu DUP-a Kavač u Kotoru.

Javni dug 70,9 odsto BDP

Javni dug će na kraju godine, po posljednjim procjenama, iznositi 3,26 milijardi eura, odnosno 70,9 odsto BDP, navedeno je u projekcijma makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja za period 2018-2021. koje je Ministarstvo finansija juče objavilo.Državni dug je, kako se navodi, 3,13 milijardi, a 131 milion je dug lokalne samouprave.

O budžetu 26. decembra

Rasprava o prijedlogu zakona o budžetu za narednu godinu počeće 26. decembra i trajaće tri dana. To je dogovoreno na Kolegijumu Skupštine. Podsjetimo da je državna kasa za narednu godinu ,,teška 2,38 milijardi eura. Od toga je tekući budžet 910,74 miliona, budžet državnih fondova 700 miliona, kapitalni 320,93 miliona, transakcije finansiranja 432,35 miliona, a rezerve 20 miliona. Izvorni prihodi budžeta u narednoj godini planirani su u iznosu od 1,82 milijardi, ili 38,2 odsto BDP i u odnosu na procjene za ovu godinu veći su 71 milion. Ukupni izdaci planirani su 1,97 milijardi ili 41,1 odsto BDP i veći su za 40 miliona.

Dan

U nedjelju protest u Beranama

Predstavnici lokalne zajednice, koja gravitira rijeci Vinicka, u opštini Berane, organizuju u nedjelju u podne, na platou ispred Opštine Berane, protestni skup protiv planirane izgradnje male hidroelektrane mHE na pomenutoj rijeci. Protest je simbolično nazvan “Pet do 12”.

Sa računa nestalo 3,8 miliona?

Manjinski akcionari bivšeg Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) “Onogošt ponovo su kod Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) pokrenuli inicijativu da se provjeri dokumentacija firme u periodu stečaja. Tim povodom potpredsjednik Skupštine akcionara HTP-a u stečaju Milan Jauković 26. novembra je dao izjavu pred specijalnim tužiocem Lidijom Vukčević, zahtijevajući da se napokon pokrene krivični postupak u vezi sa stečajem u nikšićkom preduzeću.

Sekulić pokreće sudski spor

Član Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Zoran Sekulić kazao je da je Skupština Crne Gore flagrantno prekršila Zakon o elektronskim komunikacijama, koji u članu 15 propisuje da se predsjednik i član Savjeta EKIP-a biraju na mandat od pet godina i da ne mogu biti birani više od dvaput uzastopno.

Dnevne novine

Usvajanje budžeta sljedeće nedjelje

Skupštinska rasprava o Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu počeće u srijedu, 26. decembra i trajati tri dana, dogovoreno je na jučerašnjem Kolegijumu Parlamenta. Ukupan iznos primitka i izadataka, predviđenih Predlogom zakona, iznosi 2,38 milijardi eura.

CBCG izvještaj kontrole Atlasa dostavila Upravi

Centralna banka (CBCG) kontrolisala je tokom ove godine usklađenosti poslovanja Atlas banke, biznismena Duška Kneževića, sa propisima iz oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, saopšteno je iz vrhovne monetarne institucije. Prije sprovođenja kontrole CBCG je, kako su kazali njeni predstavnici, obavijestila o tome Upravu za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma. “CBCG je od Uprave tražila dostavljanje informacija i podataka koje je pribavila u postupku vršenja zakonom propisanih obaveza, a koje bi kontrolori CBCG dodatno provjerili tokom neposredne kontrole na licu mjesta u Atlasu”, rekli su u CBCG.

BESPLATAN PREVOZ ZA SKI-VIKEND

Nacionalna turistička organizacija (NTO) u subotu će, programom “ski opening” zvanično otvoriti zimsku turističku sezonu u Kolašin. Oba dana vikenda, kako su saopštili predstavnici NTO, organizovaće besplatan autobuski prevoz za zainteresovane iz Podgorice, Kotora i Budve. “Mjesta se mogu rezervisati najkasnije do sjutra, besplatnim pozivom na broj call centra 0 8000 1300” kazali su u NTO.

Vijesti

Brković preko Ivanovića zakazao dva odbora da mu otpišu dugove

Na zahtjev jednog od najvećih poreskih dužnika u CG Dragana Brkovica cije firme duguju državi 17,6 miliona eura, za sjutra je zakazana zajednička sjednica skupštinskih odbora za poljoprivredu i ekonomiju, što je bez presedana u istoriji crnogorskog parlamenta jer se nešto slično nikada do sada nije desilo.

Željezničkom prevozu 5,1 miliona eura državne pomoći

Željeznički prevoz, koji je na spisku poreskih dužnika za doprinose zaposlenima od 4,48 miliona eura, od države je dobio pomoć vrijednu 5,1 miliona eura. To su podaci iz izvještaja o dodijeljenoj državnoj pomoći za 2017. godinu, koji je sa skoro šest mjeseci zakašnjenja stigao u skupštinsku proceduru.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *