Da li je održiva isplata zarada iz dva dijela?

Dodajte komentar

Privreda bi u ovom ekonomskom miljeu teško izdržala isplatu zarada iz dva dijela petnaestodnevno, kažu poslodavci. Sindikalci smatraju da to nije loša ideja, ali ističu da se prije svega moramo izboriti da se zarade isplaćuju redovno svakog mjeseca i to u bruto iznosu odnosno da se ne izbjegava uplata poreza i doprinosa.

Podsjetimo da je prosječna zarada u Crnoj Gori, po posljednjim podacima Monstata, 511 eura, a bruto sa porezima i doprinosima 766 eura. Minimalna plata je 193 eura i na ovu platu je osigurano oko 12 hiljada radnika. Hoće li biti povećanja minimalca trebalo bi uskoro da se zna jer socijalni partneri Vlada, po slodavci i sindikat odavno pregovaraju, s tim što poslodavci uslovljavaju sa smanjenjem dažbina na zarade.

U Vladi analiziraju fiskalni uticaj takve odluke. Po nekim procjenama, između 25.000 i 30.000 radnika radi u sivoj ekonomiji.

U svijetu je česta pojava da se zarade isplaćuju na 15 dana ili sedmično, au Crnoj Gori je prvi javno u izjavi za Pobjedu predložio da se razmisli o tome nezavisni poslanik i bivši predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović. On smatra da bi to pozitivno uticalo kroz bržu cirkulaciju novca, odnosno brži obrt, na ekonomske tokove. Damjanović kaže da i ovu ideju treba pažljivo analizirati. Tragom ove inicijative Pobjeda je pitala poslodavce i sindikalce šta misle o tome.

Iz Unije poslodavaca su kazali da je nerealno da bi privreda mogla izdržati novo opterećenje u teškoj ekonomskoj situaciji.

“Poznato je da Crnu Goru još karakteriše veoma teška ekonomska situacija u privredi, koja se posebno ogleda kroz neriješene dužničko povjerilačke odnose i probleme naplate potraživanja, izraženu nelikvidnost velikog broja preduzeća, ogroman broj računa u blokadi i konstantne probleme finansiranja biznisa. Stoga je nerealno i ekonomski potpuno neopravdano očekivati da bi privredni subjekti mogli izdržati bilo kakvo novo opterećenje, a posebno ono koje bi dodatno ugrozilo njihovu i inače upitnu održivost”, objasnili su iz Unije poslodavaca.

Oni kažu da socijalni partneri nikada niesu pominjali petnaestodnevnu isplatu zarada.

“Radna grupa koja radi na pripremi nacrta zakona o radu, a koju čine predstavnici sva tri socijalna partnera Vlade, UPCG i oba sindikata, ni jednom u toku tri godine od kada je formirana nije raspravljala o isplati zarada na ovaj način. Jednostavno, takav prijedlog niko od učesnika radne grupe do sada nije pokrenuo”. ističu u poslodavačkoj organizaciji.

Generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore Duško Zarubica kaže da se prije svega moramo izboriti da se poštuju važeća zakonska rješenja, odnosno zarade isplaćuju redovno svakog mjeseca, da se dio ne daje “na ruke i da se redovno plaćaju porezi i doprinosi…

“Sindikat smatra da se moraju poštovati zakonska važeća rješenja. To znači da se za svaki prethodni mjesec redovno primi zarada neto i bruto. Da se redovno plaćaju i porezi i doprinosi”, objašnjava Zarubica.

Kaže da Sindikat nikada nije dobio inicijativu o isplati zarada u dva dijela.

“Sindikat o toj inicijativi niko nije obavijestio. Ali u slučaju da dobije zvanični predlog Sindikat bi ga prvo izanaliziro detaljno i na radnim tijelima zauzeo stav. Nakon opsežnih konsultacija donosi se stav. Mi jednostavno tako funkcionišemo”, objašnjava Zarubica.

Samo detaljna analiza može da pokaže argumente za i protiv.

“Svakako je dobra inicijativa, ali da li je primjenjiva u ovom vremenu to treba da pokaže analiza”, ističe Zarubica i dodaje da ima dosta primjera u svijetu da se zarade tako isplaćuju.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *