Naslovne strane dnevnih novina za 22. oktobar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Vlada birala savjetnika koji će reći da strancima da aerodrome

Koncesije su štetne ako se radi o strateški bitnim zračnim lukama, što zračne luke glavnih gradova, ali i velikih turističkih rizorta, svakako jesu. Koncesije imaju smisla u manjim zračnim lukama i onima koje ne mogu biti profitabilne, pa veliki sistemi uspijevaju tako neprofitabilne luke učiniti pozitivnim, sinergijom u sistemu više zračnih luka, kao i racionalizacijom poslovanja rezultiranom zajedničkim službama i isplativijim poslovanjem temeljem velikih narudžbi i brojeva. U Crnoj Gori to nije slučaj i ona mora biti vrlo oprezna, kaže za Vijesti analitičar civilnog vazduhoplovstva Alen Šćuric iz Zagreba.

Rusi traže 20 miliona odštete, jer ih je država prevarila

Kompanija Monteregion trojice ruskih državljana tužila je državu i Opštinu Kotor i tražiće oko 20 miliona eura odštete, na koliko je i proci jenjena vrijednost spora, jer navodno već 12 godina ne mogu da grade turističko naselje u Morinju.

Država i dalje većinski vlasnik svega

Bord direktora Hotelske grupe “Budvanska rivijera” usvojio je elaborat o restrukturiranju kompanije po kome će biti formirana dva društva sa preslikanom sadašnjom vlasničkom strukturom. To je praktično posljednji korak pred privatizaciju najveće hotelske kompanije u većinskom državnom vlasništvu.

Dnevne novine

EPCG i Fortum u solarnu elektranu u Ulcinju ulažu 178 miliona eura

Konzorcijum koji čine Elektroprivreda i finska kompanija Fortum, koji je izabran za gradnju solarne elektrane na Briskoj gori u Ulcinju, planira da zaposli 226 ljudi na tom projektu i uloži 178 miliona eura. EPCG i Fortum su ponudili da učešće domaćih kompanija u ukupnoj investiciji bude 20 miliona eura.

ZA CRNOGORSKE FIRME 500 MILIONA DOLARA

Britanska kreditna agencija za podršku izvozu UKEF najavila je kreditiranje crnogorskih institucija i kompanija sa 500 miliona dolara. To je tokom boravka u Crnoj Gori najavio regionalni direktor UKEF-a uza Centralnu Evropu Vomik Nur Šah, te istakao da će time podržati i do 85 odsto ukupnih troškova projekta u svim sektorima, uključujući turizam, infrastrukturu, vodu i obnovljive izvore energije.

U BANKAMA SE ČUVA 3,46 MILIJARDI EURA

Obavezna rezerva banaka na kraju septembra, prema podacima Centralne banke (CBCG), iznosila je 259.342.000 eura. Od tog iznosa, na računima obavezne rezerve banaka u zemlji izdvojeno je 56,3 odsto, a na računima CBCG u inostranstvu 43,7 odsto. Prosječno stanje ukupnih depozita u bankama prošlog mjeseca, koji čine osnovicu za obračun obavezne rezerve, bilo je 3,46 milijardi eura, od kojih se 66 odsto odnosi na one po viđenju, a na oročene 34 odsto.

Dan

Vlada blokirala isplatu otpremnina

U Osnovnom sudu danas će biti održano ročište povodom tužbe penzionera Kombinata aluminijuma, koji od 2016. godine čekaju da im Vlada isplati otpremnine shodno Zakonu o isplati otpremnina za bivše radnike KAP-a. Osnovni sud je već jednom donio presudu u korist penzionera, ali je Viši sud vratio presudu na ponovni postupak, nakon što je Ustavni sud ukinuo pomenuti zakon, koji je usvojen većinom u Skupštini.

Broj preduzeća uvećan za 44 odsto

U Crnoj Gori trenutno posluje 27 hiljada malih i srednjih preduzeća i njihov broj je u poslednjih sedam godina uvećan za 44 odsto, pokazuju zvanični podaci. Generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovimaRadosav Babić kazao je da u odnosu na brojke iz 2011. godine uvećanje od 44 odsto predstavlja napredak.

Platni promet 1,41 milijardu

Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u septembru iznosila je 1,41 milijardu eura, 5,4 odsto manje u odnosu na avgust, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Od toga je 94,88 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak y Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

Pobjeda

Za četiri godine će biti uloženo 60 miliona eura

Termoelektrana Pljevlja obilježava 36 godina uspješnog rada i poslovanja u znaku početka ekološke sanacije prvog bloka uz rekultivaciju postojeće deponije šljake i pepela, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore. U ova dva vezana projekta čija realizacija će, kako su naveli, omogućiti nastavak valorizacije termoenergetskog kompleksa u Pljevljima do 2022. godine, biće uloženo oko 60 miliona eura.

Zarubica: Prvo da se izborimo za redovnu mjesečnu isplatu

Privreda bi u ovom ekonomskom miljeu teško izdržala isplatu zarada iz dva dijela petnaestodnevno, kažu poslodavci. Sindikalci smatraju da to nije loša ideja, ali ističu da se prije svega moramo izboriti da se zarade isplaćuju redovno svakog mjeseca i to u bruto iznosu odnosno da se ne izbjegava uplata poreza i doprinosa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *