EPCG i Fortum ulažu 178 miliona u solarnu elektranu

Dodajte komentar
Ilustracija

Konzorcijum koji čine Elektroprivreda i finska kompanija Fortum, koji je izabran za gradnju solarne elektrane na Briskoj gori u Ulcinju, planira da zaposli 226 ljudi na tom projektu i uloži 178 miliona eura.

EPCG i Fortum su ponudili da učešće domaćih kompanija u ukupnoj investiciji bude 20 miliona eura.

“Ponuđač konzorcijum EPCG i Fortum je u okviru ponude i propisanih kriterijuma dao najbolje uslove u smislu broja novootvorenih radnih mjesta, visine zakupnine, tehničke osposobljenosti, snage izgrađene jedne solarne elektrane sa instalisanom snagom 100 megavati, finansijske sposobnosti i učešća domaćih kompanija”, kazali su iz Tenderske komisije za otvaranje i rangiranje ponuda.

Konzorcijum je za iznos godišnje zakupnine ponudio 33 centa po kvadratu.

Planirano je da radovi na izgradnji solarne elektrane najduže traju 36 mjeseci.

“U prvoj fazi radova, koji će trajati 18 mjeseci od potpisivanja ugovora sa izabranom kompanijom, izgradiće se 50 megavati elektrane. Izgradnja preostalog dijela elektrane do ukupne planirane instalisane snage od 200 megavati, trajaće tri godine od potpisivanja ugovora”, istaknuto je u tenderu o davanju u zakup zemljišta u državnoj svojini na lokalitetu Briska gora u ulcinjskoj opštini.

Površina zemljišta, na kojem će se projektovati, izgraditi, koristiti i održavati elektrana, je 6.621.121 kvadratni metar.

Važeća prostorno-planska dokumentacija postoji za 2.930.243 metara kvadratnih, a za ostalih 3.690.878 će se donijeti na osnovu idejnog rješenja ponuđača.

Zemljište će se zakupiti na 30 godina, nakon čega je predviđen prelazak u državno vlasništvo.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *