Naslovne strane dnevnih novina za 17. septembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Kinezi traže još 115 miliona da završe što je Brajović zaboravio

Vladi je stigao račun od 115 miliona eura za gradnju prve faze petlje Smolcovac, elelctro i vodovodne mrežu za autoput, koje je tim bivšeg ministra saobraćaja Ivana Brajovića zaboravio da stavi u ugovor o gradnji prioritetne dionice autoputa Podgorica Mateševo.

Umjesto zakupca, Vlada isplatila radnicima 2,2 miliona

Vlada premijera Duška Markovića je sa konzorcijumom kompanija Karisma koji je zakupac dijela imovine hotelsko-turističkog preduzeća Ulcinjska rivijera potpisala tajni sporazum o preuzimanju zaposlenih kojim se obavezala da otpremnine za one radnike koji su proglašeni tehnološkim viškom prebaci na teret građana, odnosno, da ih isplati iz državnog budžeta.

Savez penzionera mimo konkursa dobio pet miliona eura

Nevladina organizacija (NVO) Savez udruženja penzionera Crne Gore godišnje troši oko 500 hiljada eura iz budžeta Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), koje dobija mimo konkursa i kontrole tog državnog organa.

Dnevne novine

Uz auto-put i koncesije do boljeg stanja u saobraćaju

Izgradnjom auto-puta Bar – Boljare i valorizacijom aerodroma poboljšavamo dvije važne grane drumski i avio-saobraćaj, istakli su iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, dodajući da je saobraćajna infrastruktura izuzetno važna za razvoj zemlje koja pretenduje da postane vrhunska turistička destinacija. U tom resoru očekuju da će budući koncesionar privući i otvoriti nove rute, naročito kada je riječ o tivatskom aerodromu sa kojeg se trenutno tokom cijele godine jedino leti za Beograd i Moskvu.

Biti elitna turistička destinacija je izazov

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović kazao je  da Crna Gora ne treba da se trudi da bude elitna destinacija, jer je to za male države veliki luksuz. “Imamo više hotela sa pet zvjezdica, više visokokvalitetnog smještaja, ali nijesmo elitna destinacija, niti ćemo ikada biti, a i ne treba da budemo, jer to je i luksuz koji kao mala država ne možemo sebi da priuštimo, poručio je Radulović”.

Počeli pregovori za radnike FEP-a

Predstavnici bivših radnika Fabrike elektrode Piva (FEP) sastali su se sa nadležnima u Ministarstvu ekonomije, koji su, prema riječima nekadašnjeg zaposlenog Veselina Radovića, pokazali dobru volju da se riješe njihovi problemi. Radović je rekao da im je tokom razgovora predočeno da je neophodno organizovati i sastanak u Opštini Plužine kojem bi prusustvovao i vlasnik firme Luka Mićković koji je nedavno kupio imovinu FEP-a.

Dan

Aerodromima treba modernizacija, a ne privatizacija

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) se zalaže da Aerodromi Crne Gore ostanu u vlasništvu države, bez kreditnih zaduženja, pri čemu njihova modernizacijapredstavljajedan od prioriteta u strategiji razvoja turističke privrede. Predsjedništvo HGI je pozitivno ocijenilo transparentnost postupka i otvorenost nadležnih da prezentuju javnosti Nacrt koncesionog akta.

Grbović zadovoljan privrednom slikom

Privredna slika Nikšića je značajno popravljena, s obzirom na to da u gradu ima dosta velikih firmi koje su značajne za cijelu Crnu Goru, ocijenio je predsjednik Opštine Veselin Grbović. On je naglasio da su uglavnom proradile sve one firme koje su prošle kroz stečaj u vremenu tranzicije. – Privredna slika Nikšića popravljena je iz korijena i mogu da kažem da sam zadovoljan kazao je Grbović za Info-biro.

Luka vrši pravno nasilje nad nama

Izvršni direktor hotela “Sidro iz Bara Dragan Nikezić reagovao je na navode izvršnog direktora Luke Bar Zarije Franovića, tvrdeći da Luka Bar, na čelu sa Franovićem, vrši pravno nasilje nad hotelom čiji je osnivač. Takođe, ističe on, “Sidro je od dolaska Franovića jedina “slobodna teritorija, u kojoj se poštuje integritet zaposlenih, za razliku od matične firme u kojoj zarobljene službe, na žalost, rade kako im se kaže, a ne kako treba.

Pobjeda

Građani i preduzeća sa 480 miliona trgovali van Crne Gore

Crnogorski građani i preduzeća u prošloj i 2016. godini su preko kastodi banaka 480 miliona eura pretvorili u hartije od vrijednosti trgovinom na inostranim multilateralnim i drugim platformama. Kastodi poslovi su, između ostalog, poslovi čuvanja hartija od vrijednosti akcija i obveznica. Kroz kastodi poslovanje u 2016. je trgovano čak 308 miliona eura.

HGI optužio SD za loše upravljanje aerodromima

Ministri prosvjete i zdravlja Damir Šehović i Kenan Hrapović danas će, u ime Socijaldemokrata, zaštitnici imovinsko-pravnih interesa Crne Gore uputiti koncesioni akt za Aerodrome Crne Gore i ugovor o koncesiji u vezi sa aerodromima Podgorica i Tivat, koji su od strane Ministarstva saobraćaja i pomorstva ponuđeni na javnoj raspravi, a kako bi zaštitnica dala mišljenje o tim dokumentima, saopšteno je iz SD-a.

Počinje konferencija o zaštiti podvodnih arheoloških lokaliteta

Trodnevno međunarodno stručno savjetovanje o zaštiti podvodnih arheoloških lokaliteta i edukaciji profesionalnih ronilaca počeće danas u Bečićima. Konferenciju organizuje Regionalni ronilački centar za podvodno razminiranje i obuku ronilaca iz Herceg Novog u saradnji sa Internacionalnom akademijom podvodne tehnike i nauke iz Rima, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *