Kinesko rukovodstvo posjetilo Afriku 79 puta unazad 10 godina

Dodajte komentar

Kad je Xi Jinping imenovan za predsjednikaKine 2013. prvo je posjetio Kongo i Južnu Afriku. Kad je drugi put imenovan za predsjednika prvo putovanje van Kine bilo je – u Afriku. Ovaj put to su Senegal, Ruanda, Južna Afrika i Mauricijus, piše Quartz u zanimljivom članku o odnosima Kine i Afrike.

Za svog mandata kao predsjednika Xi Jinping je postavio prioritet sebi i ostalim najvišim državnim funkcionerima da posjećuju afričke države kako bi gradili jače odnose s njima. Postalo je u međuvremenu pravilo da kineski ministar spoljnih poslova početkom svake godine posjećuje Afriku.

Neki kinesku prisutnost u Africi kritikuju kao neokolonijalizam, no predsjednik Ruande Paul Kagame je nakon nedavne  Yi Jinpingove posjete rekao da se Kina odnosi prema Africi kao “prema sebi jednakom” opisavši to kao “revolucionarni stav u svjetskim odnosima”.

Kinesko rukovodstvo – predsjednik, premijer i ministar spoljnih poslova – sve skupa su bili u 79 posjete u 43 afričke države u posljednjih 10 godina. Najviše je posjeta bilo Južnoj Africi, slijede Tanzanija i Zambija, a od 33 najslabije razvijene afričke države kineski su funkcioneri posjetili njih 26.

S druge je strane Ujedinjeno Kraljevstvo čiji ministar spoljnih poslova nije stupio na afričko tlo još od 2013., dok je američki predsjednik nedavno iznio vrlo uvredljive opaske o Africi. Francuski predsjednik Emmanuel Macron jedini se može uporediti s Kinezima – otkako je postao predsjednik posjetio je Afriku devet puta, obišavši 11 država.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *