Polychain Capital – prvi kriptofond s imovinom od milijardu dolara

Dodajte komentar

Polychain Capital trenutno je glavni igrač kada je riječ o ulaganjima u kriptovalute, privlačenju investitora kao što je softverska kompanija Andreessen Horowitz, te ulaganju u kompanije koje bi mogle biti predvodnici sljedeće generacije blockchaina.

Početkom ove godine Polychain je postao prvi kriptofond s imovinom većom od milijarde dolara koja se sastoji od imovine u obliku kriptovaluta, udjela u kompanijama i gotovine dobijene od strane investitora.

Olaf Carlson-Wee, osnivač i CEO Polychaina je opitimističan ne samo kada je riječ o Polychainu, već i stanju blockchain industrije ali i njenoj budućnosti. Carlson-Wee mnogo zna o kriptovalutama, djelimično zahvaljujući vremenu provedenom na platformi Coinbase. U nedavnom intervjuu za Fortune otkrio je više o Polychainu, te kako on percipira budućnost digitalne imovine u vrijeme kad velike firme rizičnog kapitala eksperimentišu s različitim investicionim strukturama.

Investiciona strategija Polychaina, objašnjava Carlson-Wee, ne odnosi se na algoritme ili kvantitativnu strategiju što mnogi misle kad čuju pojam hegde fond, već ulažu u ono što smatraju najboljom tehnologijom koja omogućuje nova ponašanja temeljena na blockchainu. To su, recimo, upravljački mehanizmi koji omogućuju vlasnicima i korisnicima tokena da glasuju o promjenama u protokolu.

Počeci su, priznaje, bili skromni nakon čega je uslijedio prilično nevjerovatan rast. Prvi investitori bili su visokoprofilirani venture fondovi. Iako ne smije otkriti identitet svih investitora, Carlson-Wee ističe da su među njima Andreessen Horowitz, Union Square Ventures, Founders Fund, Sequoia, Bain i Bessemer.

Trenutno su fokusirani na Dfinity, decentralizovani oblak 3.0 koji teži izazivanju Amazonovih web usluga. Osim toga, rade i na novim mehanizmima za pametne usluge, te Wasm prevodiocu programskih jezika što će otvoriti vrata stotinama hiljada programera.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *