Naslovne strane dnevnih novina za 28. jun – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Ekonomija raste i u drugom kvartalu

Trend pozitivnih ekonomskih kretanja nastavlja se i u drugom kvartalu ove godine, naročito kod industrijske proizvodnje koja je u prvih pet mjeseci povećana za 31,2 odsto, istakao je juče na premijerskom satu predsjednik Vlade Duško Marković. Tome, kako je istakao, dominantno doprinosi proizvodnja električne energije, koja je povećana duplo u odnosu na isti
period prošle godine.

Ministarstvo dodjeljuje dozvole za korišćenje šljunka i pijeska

Ministarstvo ekonomije pozvalo je zainteresovane da u narednih 30 dana dostave ponude za učešće na javnom pozivu za dodjelu ugovora o koncesiji za eksploataciju šljunka i pijeska na ležištu Ražano polje na Žabljaku. Pravo učešća na javnom nadmetanju imaju domaća i strana preduzeća, preduzetnici i građani, kao i konzorcijum ili neki drugi oblici poslovnog povezivanja koji ispunjavaju uslove.

Za finansijske usluge 1,4 miliona

Predstavnici Ministarstva finansija i konzorcijum institucija iz EU potpisali su juče Twinning ugovor vrijedan 1,41 milion eura za podršku u regulaciji finansijskih usluga u Crnoj Gori. Predsjednik Komisije za tržište kapitala Zoran Đikanović, rekao je da će projekat, koji finansira EU, pomoći u izradi regulative usklađene sa evropskim propisima u bankarstvu, osiguranju i tržištu kapitala.

Dan

Četiri državna preduzeća duguju 25,8 miliona

Četiri državna preduzeća iz sektora saobraćaja duguju samo po osnovu poreza i doprinosa ukupno 24 miliona eura, kazao je Raško Konjević (SDP). On je tokom premijerskog sata rekao da vladavina prava podrazumijeva jednakost pred zakonom i upitao premijera Duška Markovića kako je moguće govoriti o jednakosti pred zakonom kada samo u jednom sektoru četiri kompanije duguju 24 miliona eura za poreze.

Najveća bruto plata 22.965 eura

Najveća bruto zarada u Crnoj Gori u maju je iznosila 22.965 eura, saopštili su iz Poreske uprave (PU). Prema podacima kojima raspolaže Poreska uprava na dan 26. jun 2018. godine najveća bruto zarada isplaćena za poreski period maj 2018. godine iznosila je 22.965,24 eura, a ista je isplaćena licu zaposlenom u djelatnosti trgovine na veliko kompjuterima, kompjuterskom opremom i softverima.

Kriju dokaze za 22 miliona eura

Stečajna uprava Rudnika boksita već četiri godine ne daje na uvid jednom od povjerilaca, bivšem radniku tog preduzeća Rašu Čivoviću, na uvid dokumentaciju, odnosno dokaze na osnovu kojih su u stečajnom posgupku priznali 22 miliona. eura potraživanja firmama Šasta univerzal i CEAK, čiji je vlasnik ruski tajkun Oleg Deripaska. Po Zakonu o stečaju, član 10, stav 2, svi učesnici u stečajnom postupku koji imaju pravni interes, imaju pravo na blagovremeni uvid u podatke vezane za sprovođenje postupka, koji se odnose na ostvarivanje njihovih prava, osim podataka koji predstavljaju poslovnu ili službenu tajnu.

Pobjeda

Hotel Plaža u Strazburu

Dr Zoltan Mađar, jedan od nasljednika hotela “Plaža u Zelenici, koji je presudom Vrhovnog suda Crne Gore pripao opštini Centar Sarajevo, uložio je tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Kako je naveo u podugačkom pismu upućenom javnosti, ali i Sudu u Strazburu, tužio je državu Crnu Goru “zbog uskraćenog prava na pravično sudenje po čl. 6 Konvencije za ljudska prava, i zbog nezaštićenosti imovine po čl. 1 Protokola 1 iste konvencije.

Primorje kontroliše 70 inspektora

Uprava za inspekcijske poslove počela je od 11. juna da sprovodi pojačani nadzor u primorskim opštinama i planinskim turističkim centrima, u kojem učestvuje 70 inspektora.

Radnicima počela isplata 3,37 miliona

Radnicima Luke Bar počela je isplata 3,73 miliona eura razlike u obračunu zarada, saopštio je Pobjedi izvršni direktor barske kompanije Zarija Franović. Uprava Luke Bar i sindikati tog preduzeća potpisali su u aprilu sporazum po kojem će radnicima biti isplaćen neto iznos od 2,2 miliona eura, odnosno sa porezima i doprinosima bruto iznos od 3,73 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *