Senat odlučio da poništi ukidanje internet neutralnosti

Dodajte komentar

Američki FCC (Federalna komisija za komunikacije) krajem prošle godine je odlučio da ukine internet neutralnost.

Njihova odluka je trebalo da službeno stupi na snagu sljedećeg mjeseca, i i klao fusnota se spominjalo da će članovi američkog Senata pokrenuti proces revizije te odluke. Kako u Senatu većinu imaju vladajući zastupnici Republikanske stranke, a inicijativa je došla s demokratske strane, gotovo niko nije očekivao da bi ista mogla imati uspjeha.

Međutim, u srijedu veče po našem vremenu dogodilo se glasanje o ovoj temi. U njemu je, iznenađujuće, za reviziju odluke FCC-a o ukidanju neutralnosti Interneta glasalo 52 senatora, dok ih je 47 bilo protiv. Prema tome, Demokrati su na svoju stranu “okrenuli” tri Republikanca i dva nezavisna zastupnika i tako izvojevali neočekivanu pobjedu nad vladajućima.

Nakon što je Senat dao podršku ovoj inicijativi ona će biti proslijeđena u Kongres, gdje takođe mora proći glasanje – a za to će se na demokratsku stranu morati svrstati najmanje 25 članova Republikanske stranke. Senatori žele da izvše pritisak na Predstavnički dom Kongresa kako bi o ovom pitanju glasao prije 11. juna , kada bi još uvijek važeća pravila o internet neutralnosti trebala biti ukinuta.

Demokrate kažu kako lobisti velikih telekoma i dalje pritiskaju zastupnike da ne ukidaju odluku FCC-a, jer je očito da će njihovim kompanijama mogućnost da dijele Internet na “brzu i sporu liniju” biti prilika za dodatnu zaradu. Telekomi i FCC pak, tvrde da će s novim pravilima tržište dobiti novi zamah i val investicija u nove tehnologije. Konačnu riječ, ako i drugi dom Kongresa potvrdi odluku Senata, na koncu će imati Donald Trump koji će morati da stavi zadnji potpis na povrćaj internet neutralnosti. Šanse za to, koje su prije samo nekoliko dana bile infinitezimalno male, sada su ipak malo veće.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *