Naslovne strane dnevnih novina za 9. maj – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Mjerenja pokazala visok kvalitet usluge

Rezultati mjerenja parametara u javnim mobilnim elektronskim komunikacionim mrežama pokazuju visok stepen kvaliteta usluge u gradovima i na najvažnijim putnim pravcima, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Na javne pozive odazvalo se 1.700 poljoprivrednika

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja do sada je po osnovu javnih poziva, predviđenih ovogodišnjim agrobudžetom, primilo više od 1.700 prijava poljoprivrednika, kazali su Dnevnim novinama predstavnici ovog resora, dodajući da do kraja godine broj aplikacija pređe 2.000.

U državnoj kasi na kraju marta falilo 70 miliona

Manjak u državnoj kasi na kraju prvog kvartala iznosio je 70,1 milion eura, što je za skoro trećinu manje od planirana 102 miliona, pokazuju novi podaci Ministarstva finansija, a niži deficit od predviđenog zabilježen je zbog slabe realizacije kapitalnog budžeta.

Dan

Brskovo preuzela firma osnovana u januaru

Osam godina pošto je firmi North mining data koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju sulfidne polimetalične rude na prostoru bivšeg rudnika Brskovo kod Mojkovca, ta firma, iza koje stoje Austrijalijanci, odlučila je da proda vlasnički udio firmi registrovanoj u Švajcarskoj Fusion fund. Vlada, koja nije raskidala ugovor s Australijancima koji nisu ispunjavali ugovorne obaveze, već je sa njima potpisala četiri aneksa, dala je saglasnost za prenos ugovora o koncesiji na švajcarsku firmu. Na Švajcarce je prebačeno 100 posto firme.

Promjenom vlasnika smanjiće broj radnika

Predsjednik Sindikata Rudnika uglja Miloš Obrenić se protivi prodaji Rudnika uglja (RUP) nikšićkoj Elektroprivredi (EPCG) jer će, kako je naveo, zbog toga broj zaposlenih biti smanjen, dok će plate i dalje biti manje nego što su u energetskoj kompaniji. – Apsolutno sam protiv spajanja Rudnika uglja sa Elektroprivredom, jer to nije u interesu zaposlenih, niti je u interesu Pljevalja. Utapanje Rudnika u EPCG podržavaju samo poltroni. Volio bih da mi kažu, ti koji podržavaju preuzimanje Rudnika od strane EPCG, ko im je obećao da će se zaposlenima uvećati zarade te da će biti na nivou zaposlenih u Elektroprivredi izjavio je Obrenić za “Dan”.

Mesopromet osloboditi poreza

Predsjednik opštine Bijelo Polje Petar Smolović informisao je Ekonomski savjet te opštine da će predložiti Skupštini Opštine da “Mesopromet bude oslobođen opštinskih poreza i dažbina, kao i komunalnih taksi za izgradnju objekta. Ekonomski savjet je, kako je saopšteno, jednoglasno podržao taj Smolovićev predlog. Odbornici će se o ovom predlogu izjasniti na prvoj narednoj sjednici lokalnog parlamenta.

Pobjeda

Lutrija u minusu 101 hiljadu

Lutrija Crne Gore prvi kvartal tekuće godine završila je u minusu 100.857 eura, što je 23.000 manji gubitak nego u istom periodu prošle godine. Prihod je bio 325.176, a rashod 425.560 eura.

EPCG se žalila na privremenu mjeru

Elektroprivreda se u ponedjeljak žalila na privremenu mjeru Privrednog suda kojom im se zabranjuje kupovina akcija Rudnika uglja, shodno odluci o pokretanju postupka dobrovoljne javne ponude za preuzimanje te firme, saznaje Pobjeda.

O emisiji obveznica 28. maja

Univerzal kapital banka zakazala je skupštinu akcionara za 28. maj tekuće godine. Na dnevnom redu je donošenje odluke o emisiji korporativnih obveznica, ali se ne navodi u kojoj vrijednosti. Odlučivaće se i o ukidanju prava preče kupovine postojećim akcionarima, ali i poslovanju banke za prošlu godinu i izvještaju revizora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *