Svi računi će odmah stizati poreznicima

Dodajte komentar

Vlada priprema elektronsku fiskalizaciju svih kasa u Crnoj Gori, ali se do juna ne može reći koliko će to koštati, koji će biti benefiti i da li će podrazumijevati zamjenu postojećih. Iz Ministarstva finansija su kazali da je planirana izrada studije izvodljivosti elektronske fiskalizacije, koja bi trebalo da da odgovor na sva pitanja.

Studija će biti završena krajem juna. Ona će dati odgovore na pitanja cijene projekta, njegove implementacije, kao i preporuke za zakonska rješenja i procjenu benefita, saopštili su Pobjedi iz Ministarstva finansija, odgovorajući na pitanje šta će u odnosu na sadašnje stanje promijeniti nova vrsta fiskalizacije i da li će to podrazumijevati zamjenu postojećih kasa.

Iz tog Vladinog resora su istakli i da se istovremeno priprema i zakon o elektronskoj fiskalizaciji.

Iz Vlade su krajem prošle godine najavili projekat “Modernizacija poreske administracije”. On je počeo u januaru ove godine, a finansira se iz kredita Svjetske banke.

I ministar finansija Darko Radunović nedavno je u parlamentu najavio da se stvaraju pretpostavke za elektronsku fiskalizaciju svih kasa.

Iz Vlade su ranije pojasnili da će se kroz projekat elektronske fiskalizacije obezbijediti prenos podataka sa uređaja za naplatu koji koriste poreski obveznici na server Poreske uprave. Taj sistem podrazumijeva prenos podataka u realnom vremenu o svakoj transakciji u prometu dobara i usluga, čime se stiče potpuni uvid u ostvarene prihode i obračunate poreske obaveze od strane obveznika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *