Velika smjena u Deutsche banci: Christian Sewing novi izvršni direktor

Dodajte komentar

Deutsche Banka smenila je generalnog direktora Johna Cryana i imenovala Christiana Sewinga na njegovo mjesto. Nadzorni odbor banke objavio je da će generalni direktor John Cryan, koji je došao na to mjesto 2015, otići krajem aprila. Kako je navedeno, Christian Sewing imenovan je za novog direktora i ta odluka odmah stupa na snagu.

Sewing

Promjena je objavljena na kraju vanrednog sastanka koji je završen kasno sinoć. Ugovor dosadašnjeg direktora Cryana trebalo je da traje do 2020. godine. Predsjedavajući nadzornog odbora banke Paul Achleitner rekao je da je Sewing sa više od 25 godina u banci dokazao da je “jak i disciplinovan vođa” i da je odbor uvjeren da će Sewing i njegov tim moći “uspješno da vode Deutsche banku u novu eru”. On je rekao da je Cryan postavio temelje za uspješnu budućnost banke uprkos svom “relativno kratkom boravku” na mjestu generalnog direktora i na tome mu se zahvalio. Achleitner je dodao da je posle “sveobuhvatne analize” nadzorni odbor došao do zaključka da im je potrebna nova dinamika u vođenju banke.  

Deutsche banka se borila sa padom prihoda, a vrijednost njenih dionica je pala za gotovo trećinu ove godine. Vrijednost dionica skočila je posle objave o zamjeni generalnog direktora, za više od tri odsto na berzi u Frankfurtu. Kako se vjeruje potraga za novim generalnim direktorom i smjenom Cryana počela je kada je banka prijavila godišnji gubitak od 500 miliona eura na kraju februara. To je uslijedilo posle gubitaka od 6.8 milijardi eura 2015. godine  i 1.4 milijarde eura 2016. godine. Prije nego što je postao generalni direktor najveće njemačke banke, Cryan je bio predsjednik za Evropu u singapurskoj investicionoj kompaniji Temasek i finansijski direktor švajcarske banke UBS.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *