Berze rastu drugi dan zaredom

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u utorak ujutro cijene dionica su porasle drugi dan zaredom jer su nakon poruka kineskog predsjednika splasnule bojazni od trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,7 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom je londonski FTSE indeks bio na dobitku 0,40 posto, na 7.221 bodu, dok je frankfurtski DAX ojačao 1,10 posto, na 12.396 bodova, a pariški CAC 0,60 posto, na 5.294 boda.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se smanjenju rizika od trgovinskog rata, nakon što je kineski predsjednik Xi na ekonomskoj konferenciji najavio da će Kina smanjiti uvozne carine na neke proizvode, uključujući automobile.

Kazao je i da će Kina omogućiti veći pristup stranih ulagača tržištima, smanjiti ograničenja stranog vlasništva u automobilskom sektoru i zaštititi intelektualno vlasništvo stranih kompanija.

To je ohrabrilo ulagače na tržištima dionica koja su posljednjih nedjelja bila pod pritiskom strahovanja od trgovinskog rata između SAD-a i Kine, što bi naštetilo rastu globalne ekonomije.

Zahvaljujući tome, jutros je terminski S&P 500 indeks skočio oko 1,2 posto, što najavljuje i rast cijena dionica na Wall Streetu danas poslijepodne.

I na azijskim burzama cijene dionica jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio na dobitku 0,8 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, na 21.794 boda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *