Naslovne strane dnevnih novina za 28. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Preuzećemo sve akcije Rudnika i ispraviti decenijsko kašnjenje

Konačno je došlo vrijeme da ispravimo višedecenijsko kašnjenje i, prvo svojinski, a onda i organizaciono, objedinimo Rudnik uglja Pljevlja i Elektroprivredu (EPCG) i na taj način stvorimo uslove da se sva pažnja usmjeri na povećanje produktivnosti rada u termoenergetskom sektoru, ocijenio je u intervjuu Dnevnim novinama predsjednik Odbora direktora državne energetske kompanije Đoko Krivokapić.

Na prodaju parcele KAP-a vrijedne 10,24 miliona €

Stečajna uprava Kombinata aluminijuma (KAP) raspisala je juče oglas za prodaju imovine podgoričke fabrike u stečaju, čija je procijenjena vrijednost 10,24 miliona eura. Na prodaju su ponuđene katastarske parcele u Botunu, Dajbabama i Cijevnoj, a ponude se mogu dostavljati do 27. aprila, uz obavezan depozit od 1,02 miliona eura. Kako se navodi u oglasu, procijenjena vrijednost nije minimalno prihvatljiva, niti je obavezujuća ili opredjeljujuća za ponuđača prilikom određivanja visine ponuđene kupoprodajne cijene.

Manja ranjivost bankarskog sektora

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić učestvovao je na godišnjem susretu guvernera regiona, koji je protekla dva dana održan u Rovinju. Glavne teme odnosile su se na monetarnu politiku i bankarstvo. Kako su naveli iz CBCG, Žugić je govorio na panelu o izazovima monetarnih politika, posebno u dijelu njihove normalizacije, te rješavanju pitanja akumuliranih nekvalitetnih kredita. Tom prilikom je istakao da normalizacija finansijskih politika ne podrazumijeva samo povećanje referentne kamatne stope, već i vraćanje nivoa bilansa Centralne banke, te ročnosti bilansa i njegove strukture na pretkrizni nivo.

Dan

Za 33 miliona kupuju firmu sa gubitkom

Akcionari Elektroprivrede (EPCG) danas će najvjerovatnije donijeti odluku o pokretanju postupka dobrovoljne javne ponude za preuzimanje Rudnika uglja (RUP) za 33 miliona eura, odnosno ponudiće vlasnicima akcija pljevaljskog preduzeća 6,4 eura po akciji. Prije odluke o ponudi za preuzimanje RUP-a, akcionari će usvojiti izvještaj Deloita o procjeni akcija RUP-a. Deloit je akcije procijenio na 6,4 eura pod pretpostavkom rada drugog bloka jačine 254 megavata, te otpuštanja 200 radnika u narednoj deceniji.

Rad prvog bloka koštaće 60 miliona

Nakon što su juče u Pljevljima potpisali ugovor vrijedan 664,3 hiljade eura, koji se odnosi na izradu idejnog projekta ekološke rekonstrukcije Termoelektrane sa firmom 8TEAO, iz Elektroprivrede su poručili da kreće petogodišnji investicioni ciklus, čijaje vrijednost 175 miliona eura. EPPG je juče sa njemačkom kompanijom 8TEAO Epeg§u bepasez, potpisala ugovor o izradi idejnog projekta ekološke rekonstrukcije prvog bloka, nakon čega će pristupiti tome poslu, vrijednom 40 miliona eura, koji podrazumijeva izgradnju sistema za odsumporavanje, eistema za redukciju oksida azota, izgradnju modernog sistema otpadnih voda i unapređenje rada postojećeg elektrofilterskog postrojenja.

Pejović u minusu 769 hiljada eura

Firma Uniprom KAP, čije je sjedište na adresi Kombinata aluminijuma, završila je prošlu godinu sa gubitkom od 769,2 hiljade eura. Vlasnik firme je Uniprom, odnosno Veselin Pejović, a finansijski pokazatelji ove firme su čudni iz razloga što se teško mogu odnositi na Kombinat aluminijuma, a na zvaničnom sajtu nikšićke firme piše da fabrikom aluminijuma upravlja upravo firma Uniprom KAP. U 2016. godini Uniprom KAP je imao minus od skoro 900 hiljada.

Pobjeda

Konsolidaciju sprovoditi dok su povoljni uslovi

Guverner dr Radoje Zugić ocijeniojejuče daje važno da se mjere konsolidacije fiskalne politike sprovode sada dok su relativno povoljni uslovi na finansijskim tržištima. On je na sastanku guvernera regiona u Rovinju ocijenio da bi normalizacija monetarne politike, imajući u vidu visok nivo javnog duga u Crnoj Gori, mogla da ima potencijalno negativne efekte na njegovo finansiranje.

Neustavno kazneno oporezivanje

Parlament je od Ustavnog suda zatražio šest mjeseci kako bi Zakon o porezu na nepokretnosti, u dijelu koji se odnosi na poreske stope, usaglasio sa Ustavom. To znači da će u narednih pola godine biti predložene promjene članova 9a, 9b, 9d stav 2 alineja 3, 9e, 9f i člana 10 stav 4 ovog zakona kojima su definisane različite poreske stope i uvećanja do 150 odsto u zavisnosti od načina korišćenja nepokretnosti.

KHOV postala KTK

Komisija za hartije od vrijednosti KHOV promijenila je ime u Komisija za tržište kapitala. Iz KHOV-a su objasnili da je 12. januara počeo da važi Zakon o tržištu kapitala. Stupanjem na snagu statuta Komisije za tržište kapitala, u skladu sa zakonom, naziv Komisija za hartije od vrijednosti je promijenjen u Komisiju za tržište kapitala navodi se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *