Evropska unija odobrila Bayerovu kupovinu Monsanta

Dodajte komentar

Njemački poljoprivredno-hemijski div Bayer dobio je u srijedu zeleno svijetsko Evropske unije za kupnju američkog proizvođača sjemena i pesticida Monsanta.

Riječ je o krupnoj transakciji, koja će iz temelja promijeniti agrohemijsku industriju, prenose agencije.

Spajanje je vrijedno 62,5 milijardi dolara, a njime će nastati kompanija koja će kontrolirati više od 25 posto ukupnog svjetskog tržišta sjemena i pesticida.

U Briselu ističu da je Bayer otklonio nedoumice Evropske komisije u vezi s predloženom prodajom imovine kojom je ojačana pozicija velikog konkurenta BASF-a, prenosi Reuters.

Evropska sekretarka za tržište Margarethe Vestager navela je u saopštenju da njihova odluka garantuje istinsku konkurenciju i inovacije na tržištima sjemena, pesticida i digitalne poljoprivrede i nakon spajanja Bayera i Monsanta.

Prodaja dijelova imovine

“Posebno smo pazili na to da broj globalnih aktera koji konkuriraju na tržištu ostane isti”, naglasila je.

Bayer je donio odluku o prodaji dijelova imovine vezane za proizvodnju sjemena i herbicida za 5,9 milijardi eura BASF-u, kao i o omogućavanju pristupa globalnoj digitalnoj platformi za poljoprivrednike, a prodaće i posao sa sjemenom povrća.

Bayerov poljoprivredni dio proizvodi sjeme i hemikalije protiv korova i insekata, ali je poznatiji po farmaceutskim proizvodima poput Aspirina i Alka-Seltzera.

Monsanto je poznat po svojim genetski modifikovanim sjemenima poljoprivrednih kultura kao što su kukuruz, soja, pamuk i pšenica.

Brojne poljoprivredna i udruženja za zaštitu prirodne sredine suprotstavljaju se spajanjima, strahujući od moći tih kompanija i prednosti koje im garantuju digitalni podaci o poljoprivredi.

Direktor Bayera Werner Baumann kaže da je odobrenje EK-a “veliki uspjeh” i da kompanije i dalje rade s vlastima SAD-a u vezi s dogovorom, za koji se nadaju da će biti zaključen u drugom kvartalu ove godine, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *