I Twitter bi mogao zabraniti reklame kriptovaluta

Dodajte komentar
Popularnost ulaganja u kriptovalute i prodaje tokena na ICO-ovima sve je veća, pa je logično i da se uz one redovne, legalne aktivnosti u tom području često “prikrpi” i veliki broj onih ilegalnih.

Kako ne bi morali sami biti arbitri i otkrivati ilegalne radnje, prvo su u Facebooku, pa potom i Googleu, donijeli odluke o tome da na svojim oglašivačkim platformama zabrane oglašavanje bilo čega vezanog uz kriptovalute.

Facebook je zabranu uveo s promjenama opštih uslova oglašavanja početkom februara ove godine, a Google je svoju odluku sličnog karaktera donio prošle sedmice, s tim da će ona stupiti na snagu u junj. Sada mediji pišu kako će istim stopama krenuti i Twitter.

U ovoj su kompaniji već navodno pripremili nova pravila i standarde za oglašavanje na svojem servisu. U njima stoji da će biti zabranjeno oglašavati bilo kakav sadržaj vezan uz ICO-ove, prodaje tokena, te walleta kriptovaluta, i to u cijelom svijetu. Prema prvim navodima ne spominje se izričito i zabrana oglašavanja samih kriptovaluta i mjenjačnica, pa je moguće da bi neki oblik njihovog reklamiranja mogao ostati “legalan” na Twitteru, barem kao izuzetak.

Nova pravila za oglase na Twitteru trebala bi na snagu stupiti već u prvoj sedmici aprila. Premda je cijena bitcoina (kao i drugih većih kriptovaluta) na zabrane oglašavanja na Facebooku i Googleu reagovala negativno, ona je, u vrijeme kada se doznalo za skoru zabranu na Twitteru, u dnevnom porastu od oko 15%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *