Turska Eksim banka opredijelila kredit od 400 mliona dolara za infrastrukturu u Srbiji

Dodajte komentar
Turska Eksim banka opredijelila je za razvoj infrastrukture u Srbiji kredit od 400 miliona dolara, rekao je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

On je novinarima poslije sastanka Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Turske rekao da se trenutno pregovara o uslovima odobravanja tog kredita.

“Politički i ekonomski odnosi izmedju Turske i Srbije razvijaju se uspješno u interesu obje zemlje, a cilj je da se za kratko vrijeme vrijednost robne razmjene sa 1,2 milijarde dolara podigne na dvije milijarde dolara”, rekao je Ljajić.

Dodao je da se očekuje da Srbija ratifikuje sporazum o slobodnoj trgovini ovog proljeća i da to učini uskoro i Turska.

On je rekao da je Turska dozvolila i prije ratifikacije tih sporazuma bescarinski izvoz govedjeg mesa i već je za mjesec dana izvezeno 200 tona.

Potpredsjednik Vlade Turske Fikri Išik rekao je da je “Srbija za Tursku ključni partner na Balkanu koga doživljava kao susjeda iako se ne graniči sa njim”.

“Prekretnica u poboljšanju naših odnosa je bio susret predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i Aleksandra Vučića u novembru prošle godine”, rekao je Išik.

Dodao je da će se raditi na povećanju broja turista i da je prošle godine iz Turske u Srbiju doputovalo oko 100.000, a iz Srbije u Tursku oko 140.000 gostiju.

On je rekao da “Turska poslije Kine ima najveći preduzetnički sektor u gradjevinarstvu i da bi voljela da gradi kapitalne objekte u Srbiji”.

“Želimo i da podignemo nivo investicija. Naši poslovni ljudi su investirali u Srbiju 60 miliona dolara a srpski 36 miliona dolara u Tursku”, rekao je Išik.

On je istakao da je robna razmjena u prva dva mjeseca ove godine bila veća za 50 odsto u odnosu na prva dva mjeseca prošle godine i da je to dobar predznak za cijelu 2018. godinu.

Išik je rekao da Srbija i Turska imaju i zajednički projekat, kružni autoput Beograd-Sarajevo i da su u toku tehničke pripreme za realizaciju tog projekta. (Seebiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *