Strah od novog tendera za prodaju Instituta Igalo

Dodajte komentar

Povodom odluke Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte da u Plan privatizacije za ovu godinu opet uvrsti Institut dr Simo Milošević u Igalu, sindikat te ustanove najavio da će se zvanično oglasiti u ponedjeljak.

Članica vladajuće koalicije u opštini Herceg Novi – “Novska lista” saopštila da će tražiti aktivnu ulogu opštine, odnosno otkup većinskog paketa akcija, kako bi ubuduće opština brinula o sudbini Instituta.

Nakon četiri neuspjela tendera za prodaju većinskog paketa akcija Instituta dr Simo Milošević, najava Savjeta za privatizaciju o raspisivanju petog , za sada je izazvala reakciju samo Novske liste, članice vladajuće koalicije koja u opštinskom parlamentu ima tri odbornika.

U saopštenju dostavljenom medijima ističu da su sigurni da će građani opet biti u prilici da vide orkestriranu akciju iz samo jednog centra, po instrukcijama jednog dirigenta, što se u svim dosadašnjim privatizacijama ispostavilo štetnim za građane, a dobrim za pojedince. Zato predlažu da Opština Herceg Novi otkupi dionice i postane većinski vlasnik Instituta, jer je kako ističu ideja Opštine adekvatan razvoj grada i zdravstvenog turizma, po čemu je prepoznat Institut i van granica Crne Gore.

“Na taj način bi benefite dobili građani Herceg Novog, a ne tajkuni iz sjenke i takozvani investitori”, tvrde iz Novske liste i naglašavaju da će se svim raspoloživim sredstvima boriti da Institut ne doživi sudbinu Boke, Brodogradilišta, Vojne Bolnice Meljine, Prvoborca, Južnog Jadrana, Vinoprometa i drugih giganata nekadašnje hercegnovske privrede.”

Iz Instituta Igalo za sada nema zvaničnih reakcija, a sindikat te ustanove je saopštio da će se oglasiti u ponedjeljak.

Do sada su propala četiri tendera za privatizaciju Instituta, odnosno prodaju 56,48 akcija u vlasništvu države. Posljednji ugovor sa konzorcijumom IWG iz Londona Vlada je raskinula 2016. godine zbog neispunjavanja ugovornih obaveza kupca.

Sindikat Instituta tada je ohrabren kazao da kompanija nije ništa izgubila, već naprotiv, dobila makar nadu da će Institut Igalo dobiti novu šansu, a zaposleni očuvanje radnih mjesta u struci, sigurnu i redovnu isplatu zarada i uslove rada u skladu sa Granskim kolektivnim ugovorom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *