Naslovne strane dnevnih novina za 5. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

VIJESTI

Projekat “Luštica Bay”: Za 7 godina 133 miliona uložili

Od početka izgradnje novog turističkog grada Luštica Bay u Krtolima kod Tivta 2010. godine do kraja prošle godine, uloženo je 133.708.465 eura. To piše u Izvještaju koji je usvojila Vlada u četvrtak.

Novska lista: Opština da kupi akcije Instituta Simo Milošević

Povodom odluke Savjeta za privatizaciju da u plan za ovu godinu opet uvrsti Institut dr Simo Milošević u Igalu, sindikat te ustanove najavio da će se danas zvanično oglasiti.

Novi troškovi za gradnju stambenih objekata: CEDIS-u se plaća i ono što mu ostaje

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), koji je dio Elektroprivrede, je, prije mjesec dana, uz saglasnost Regulatome agencije za energetiku (RAE) usvojio odluku o određivanju naknade za priključenje na distributivni sistem. Ova naknada za novoizgrađeni prosječni stambeni objekat, projektovane ukupne snage 20 kW, može da iznosi i više od 3.000 eura.

Kinezi zainteresovani da grade HE Buk Bijela

Kineska nacionalna aerotehnološka korporacija za međunarodni inženjering (AVIC) pokazala je odlučan interes da bude partner Republike Srpske (RS) u izgradnji Hidroelektrane (HE) Buk-Bijela, saopštili su predstavnici RS.

DNEVNE NOVINE

Zavod za zapošljavanje počinje kampanju sezonskog zapošljavanja

Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) ove godine kreće intenzivnije u kampanju sezonskog zapošljavanja. U cilju unapređenja procesa i rezultata posredovanja u sezonskom zapošljavanju domaće radne snage, Zavod je, kažu, stavio u funkciju sve kapacitete i preduzeo konkretne mjere i aktivnosti.

Bar: U infrastrukturne projekte uloženo oko 10,5 miliona

Opštine Bar u ovoj godini realizuje brojne infrastrukturne projekte, čija je investiciona vrijednost oko 10,5 miliona eura, poručio je sekretar Sekretarijata za imovinu u Opštini Bar Vido Dabanović.

Izgradnja elektrane na Možuri će koštati više od 300 miliona eura

Vrijednost radova solarane elektrane na Možuri, koja će se graditi u Ulcinju na lokalitetu Briska gora, procjenjuje se na više od 300 miliona eura, a početak izgradnje očekuje se u narednoj godini, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu ekonomije.

Auto-put, Kraljičina plaža i Mamula prioriteti Vlade

Auto-put Bar-Boljare, pomorski kabl koji će povezati Crnu Goru i Italiju, kompleksi Porto Novi, Luštica Bay i Plavi horizonti, hotel Kraljičina plaža, valorizacija Bjelasice i Komova, te obnovljivi izvori energije, neki su od 23 prioritetna razvojna projekta Vlade u ovoj godini.

DAN

Hotel Planinka predata trećem pravnom licu

Saga oko dugo najavljivane rekonstrukcije hotela “Planinka na Žabljaku se nastavlja. Iako je ugovor o prodaji hotela raskinut 1. decembra 2016. godine presudom Privrednog suda, koju je potvrdio Apelacioni sud krajem prošle godine, najveći žabljački hotel nije vraćen Ski-centru “Durmitor u stečaju, već je postao imovina trećeg pravnog subjekta Privrednog društva “Planinka doo Žabljak, čiji je osnivač HTP Primorje.

Montenegroairlines: Direktorima četiri puta veće plate, a gubici milionski

Prema pouzdanim informacijama Dana, predviđena je profesionalizacija funkcija članova odbora direktora., Profesionalizacija znači dobijanje ugovora u toj firmi, odnosno zaposlenje, i platu značajno veću u odnosu na naknadu koja se sada prima. Tako bi predsjedniku borda, koji sada ima pravo na naknadu od 500 eura, profesionalizacija donijela platu od oko 1.800 eura, dok bi članovi koji sada imaju pravo na naknadu od 250 eura primali oko 1.600 eura.

Luka Bar: Radnike zakidali na plate šest i po godina

Prethodna uprava Luke Bar radnicima je šest i po godina isplaćivala zarade u značajno manjem iznosu, zbog čega je određeni broj zaposlenih tužio to preduzeće, dok sa ostalima novi menadžment pokušava da potpiše sporazum kako bi izbjegli sudski spor. Kako je potvrđeno “Danu, iz više izvora bliskih tom državnom preduzeću, uskoro će uprava početi sa anketiranjem radnika kako bi vidjela da li se i sa kojim brojem njih može dogovoriti o izmirenju obaveza.

Funkcioneri bahato: Na ručkove i prijeme otišla 3,2 miliona

Državne institucije su u poslednjih pet .godina potrošile najmanje 3,2 miliona eura na ime reprezentacija, a u 2018. je planirano povećanje tog izdatka na 681.939 eura, pokazuju podaci iz završnih budžeta i aktuelnog plana potrošnje. Zakon o budžetu za ovu godinu predviđa da se na reprezentacije potroši 681.939, dok su godinu ranije za te namjene bila isplanirana 565.584 eura.

POBJEDA

Vlada objavila plan rada za tekuću godinu: Planirali donošenje 99 zakona

U programu rada Vlade za tekuću godinu, kojije usvojen 15. februara, a objavljen sada, predviđeno je donošenje 99 zakonskih rješenja, među kojima izmjene zakona o PIO, PDV, porezu na dobit, radu… Većina zakonskih rješenja će, prije usvajanja, biti dostavljena Evropskoj komisiji.

Peta konferencija o nacionalnom brendiranju održava se ove sedmice u Kolašinu

Ministarstvo ekonomije, u saradnji sa njemačkom fondacijom “Hans Zajdel”, organizovaće od utorka do četvrtka u Kolašinu petu konferenciju o nacionalnom brendiranju, koja će se održati u hotelu “Four Points” by Sheraton.

SLOBODA

Zbog prezadužene države građani plaćaju visoke kamate

Rizik zemlje glavni je razlog zbog kojeg se građani u Crnoj Gori zadužuju i dalje po visokim kamatama. Prema najavama iz banaka uslovi kreditiranja će ove godine biti stabilni, što se može tumačiti na način da nema mjesta nižim kamatnim stopama, koje je idu i preko šest odsto za stambene kredite.

Profesori traže veće plate

Predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević kazao je Slobodi da su članovi Glavnog odbora na sjednici donijeli odluku da upute zahtjev Vladi za započinjanje pregovora oko povećanja zarada zaposlenih u prosvjeti.

Da li građani mogu da žive sa 2,06 evra dnevno, kako preporučuje MONSTA: Pašteta i tunjevina za tri obroka

Vođeni proračunom zvanične statistike da je za mjesečnu ishranu četvoročlane porodice dovoljno 256,1 evro, odnosno 8,25 evra dnevno za tri obroka kompletne familije, to jest po 2,06 evra na dan po članu, novinar “Slobode juče je pokušao da se uklopi u Monstatov proračun.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *