Naslovne strane dnevnih novina za 28. februar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Akcije Rudnika uglja porasle na šest eura

Poslije prošlonedjeljne najave predsjednika Odbora direktora Elektroprivrede Doka Krivokapića da će ta kompanija na skupštini zakzanoj za 28. mart raspravljati o ponudi za preuzimanje svih akcija Rudnika uglja po cijeni od 6,4 eura, dionice pljevaljske kompanije juče su na Montenegroberzi porasle dodatnih 0,82 odsto i zaustavile se na prosječni nivo od 5,99 eura. Tom hartijom juče se, inače, najviše trgovalo na berzi za 49,8 hijada eura.

Za zdraviju TE 60 miliona eura

Elektroprivreda će za eksproprijaciju nepokretnosti u biizini deponije na Maljevcu izdvojiti od tri do pet miliona eura. U rekonstrukciju prvog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, uključujući i rekultivaciju deponije pepela i šljake na Maljevcu, Elektroprivreda (EPCG) u naredne četiri godine izdvojiće oko 60 miliona eura.

Svi ih savjetuju pogrešno

Sadržaj presude u korist Ulcinjske rivijere ne želimo komentarisati do njene pravosnažnosti, osim navoda na kraju presude da akcionari imaju pravo da budu nesaglasni i traže otkup akcija, što doživljavamo kao svojevrstan investicioni savjet sudije Dijane Raičković, jer specijalna prava akcionara nemaju ama baš nikakve veze sa tim da li je predmetna odluka donesena u skladu sa Zakonom ili nije, saopštili su predstavnici malih akcionara Miroslav Jeličić i Tripko Krgović, povodom odluke Privrednog suda da odbije njihovu tužbu kojom su tražili poništenje odluke o davanju u dugoročni zakup dijela imovine tog preduzeća.

Dnevne novine

Do evropskog standarda najranije za 40 godina

Prema optimističnom scenariju, zemlje regiona, među kojima je i Crna Gora, uspjeće da dosegnu životni standard EU za nešto manje od 40 godina, dok pesimistički scenario ukazuje da će se to desiti tek za 200 godina, navodi se u studiji “Zapadni Balkan u tranziciji” urađenoj za potrebe Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Odbor povjerilaca KAP-a se neće sastajati do daljnjeg

Odbor povjerilaca Kombinata aluminijuma (KAP) u stečaju sprovešće proceduru imenovanja novog člana, u skladu sa zakonom, i do njenog okončanja se neće sastajati, kazala je Dnevnim novinama zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Dragana Đuranović.

PRVO ELABORAT, PA LEGALIZACIJA

Prije ulaska u proces legalizacije vlasnici bespravnih objekata moraće da obezbijede elaborat premjera, koji je uradila licencirana geodetska agencija, a koji će ih koštati u prosjeku oko euro po kvadratu. Elaborat premjera bespravno izgrađenog objekta dužni su da urade i vlasnici čija je imovina već zavedena u Upravi za nekretnine, a osim troškova njegove izrade oni će platiti i oko 50 eura za dobijanje dokumentacije iz katastra i takse.

Dan

Aminovana pljačka od pola miliona

Sudija Osnovnog suda Arsenije Gatolin odbio je tužbu manjinskih akcionara Elektroprivrede (EPCG) koji su tražili da im se vrati novac isplaćen brokeru Monte adria broker dileru (MABD) kao provizija prilikom prodaje njihovih akcija kompaniji A2A. Italijani su preko 12 miliona akcija manjinskih akcionara kupili u septembru 2009. godine za ukupno 100,9 miliona eura, od čega je Monte adria broker dileru pripalo 505 hiljada eura, na ime provizije od pola procenta. Tada je akcije prodalo oko sedam hiljada akcionara.

Kupac osnovao firmu prošle sedmice

Na tender za prodaju imovine Prerade stigla je jedna ponuda. Prema nezvaničnim informacijama “Dana, ponudu je dostavila firma Alumrol iz Podgorice. Juče je isticao rok za predaju ponuda, dok postoji mogućnost da stigne još ponuda, ako je neko dostavlja poštom. Otvaranje ponuda je zakazano za petak. Firma Alumrol, po podacima Centralnog registra privrednih subjekata, osnovana je 19. februara, sa ukupnim kapitalom od jednog eura. Osnivač, izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik firme je Saša Jovanovski.

Za hranu i piće dovoljno dva eura dnevno

Minimalna potrošnja korpa u januaru, po podacima Monstata, iznosi 628,2 eura, od čega se na hranu i bezalkoholna pića odnosi 256,1 euro, a na neprehrambene izdatke i usluge 372,1 euro. U odnosu na decembar 2015. godine, korpa je manja oko 180 eura, a razlog je što je 38 artikala manje.

Pobjeda

Investitor iz Londona zainteresovan za IBM

Investitor iz Londona, kako Pobjeda nezvanično saznaje, dostavio je zahtjev Centralnoj banci za kupovinu, odnosno sticanje kvalifikovanog učešća u Invest banci Montenegro, vlasništvo Duška Kneževića. Nijesmo uspjeli da saznamo o kom se investitoru radi.

Sindikalac u penziji gradi sindikalnu zgradu

Samostalni sindikat radnika Kombinata aluminijuma gradiće zgradu sa poslovnim prostorima u Podgorici, na urbanističkoj parceli pet, Blok dva, u zahvatu Detaljnog urbanističkog plana “Servisno skladišne zone. Dobili su saglasnost glavnog državnog arhitekte Dušana Vuksanovića na idejno rješenje ovog objekta.

Prodato zapisa za 50 miliona

Državni zapisi vrijedni 50 miliona eura prodati su juče na aukciji u Centralnoj banci. Prosječna kamata je 0,67 odsto. Rok dospjeća zapisa je 182 dana, odnosno 29. avgust. Ukupna nominalna vrijednost emisije državnih zapisa bila je 32,49 miliona eura, ali je ponuda bila veća 59,46 miliona. Od toga je prihvaćeno 50 miliona eura. Ovo je treća ovogodišnja aukcija. Na prvoj je prodato 41,5 miliona, a na drugoj 45,1 milion eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *