Naslovne strane dnevnih novina za 19. februar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Ruski turisti donosili 200 miliona

Turizam, stub crnogorske privrede, koji se smatra strateškim pokretačem budućeg ekonomskog razvoja je sektor koji je najranjiviji na ruski uticaj zbog činjenice da su Rusi najbrojnija turistička klijentela i da su kupili veliki broj stanova i kuća širom Crne Gore, a najviše u turističkim zonama na obali. Od sticanja nezavisnosti broj ruskih turista koji su posjetili Crnu Goru je skočio pet puta, odnosno sa 61.000 na 316.000 u 2016. godini, kada su činili oko 25 odsto u ukupnom broju turista koji su posjetili državu.

Trećina kreveta je pod ključem

Aktivnih 12 hotela na Žabi jaku, od koji su dva u rangu četiri zvjezdice a ostali sa po jednom manje, raspolažu sa oko 560 kreveta, a preko 800 kreveta imala je turistička privreda ovog gradića prije početka privatizacije i rasprodaje hotela “Jezera”, “Žabljak”, “Planinka” i “Durmitor” koji su do tada bili imovina preduzeća Ski centar “Durmitor”.

Podrška Crnoj Gori da se može povoljnije zadužiti

Garancija Svjetske banke (SB) Crnoj Gori, od 80 miliona eura, koristiće se kako bi se ohrabrili komercijalni povjerioci da kreditiraju državu pod boljim finansijskim uslovima, odnosno sa dužim rokovima dospijeća i nižim kamatnim stopama, saopštili su predstavnici te institucije. Šef kancelarije SB za Crnu Goru, Emanuel Salinas, kazao je u intervjuu agenciji Mina-business da se očekuje da će ta sredstva djelimično pomoći kod finansiranja potreba budžeta za ovu godinu.

Dnevne novine

Promovišemo Crnu Goru već 50 godina

Izvršni direktor Jadranskog sajma iz Budve Rajko Bujković kaže da je, do sada jedini sajamski kampus na obali Jadrana, bio uspješan i da je znatno doprinio afirmaciji poslovnog i društvenog ambijenta Crne Gore. Bujković u intervjuu za Dnevne novine, povodom 50. godina od početka rada Jadranskog sajma, podsjeća da je sve počelo 1968. godine projektom Ujedinjenih nacija koji je nosio naziv “Južni Jadran’.

Sanacija obale po planu

Sanacija konstrukcija južne obale gata 1 u Port of Adria realizuje se prema planu, saopšteno je iz kompanije. Ovlašćeni inženjer izvođača radova Zdenko Dvornik kazao je da je projekat sanacije vrlo specifičan, jer se radovi izvode ispod konstrukcije gata na visećim skelama.

Pune sale potvrđuju povjerenje u odluke Vlade

Izuzetno veliko interesovanje poljoprivrednika na prezentacijama agrobudžeta, koje se ovih dana održavaju u crnogorskim opštinama, potvrda je povjerenja, partnerstva i pozitivan odgovor na poruku koja dolazi iz Vlade kroz taj usvojeni dokument, smatra vicepremijer i resorni ministar Milutin Simović.

Dan

Kineze oslobodili 20 miliona carine

Glavni izvođač radova na prioritetnoj dionici autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa, kineski CRBC, oslobođen je u poslednje tri godine skoro 20 miliona eura po osnovu plaćanja carine na uvoz, saopšteno je za Dan iz Uprave carina.

Aukcija zapisa

Druga ovogodišnja aukcija državnih zapisa sa rokom dospijeća od 182 dana, vrijednih 17,59 miliona eura, biće održana danas. Iz Centralne banke (CBCG) saopštili su da se ponude mogu dostavljati do 12 sati. Rok dospijeća zapisa je 182 dana, odnosno 21. avgust.

Kompanije mogu dobiti bilo koju informaciju

Formiranjem novog Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije, uspostavljen je takozvani jednošalterski sistem gdje kompanije mogu dobiti bilo koju informaciju koja im je potrebna za poslovanje, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije. Generalni direktor Direktorata za transformaciju i investicije u Ministarstvu ekonomije Radosav Babić u intervjuu za portal “mnetoday je kazaoda uokviru Direktorata funkcioniše pet direkcija.

Pobjeda

Ohrabrenje povjeriocima da povoljnije kreditiraju državu

Garancija Svjetske banke Crnoj Gori, od 80 miliona eura, koristiće se kako bi se ohrabrili komercijalni povjerioci da kreditiraju državu pod boljim finansijskim uslovima, odnosno sa dužim rokovima dospjeća i nižim kamatnim stopama, saopštili su predstavnici te institucije.

Funkcioneri otplaćuju 20, a radnici 80 odsto cijene stana

Cijena stanova i visina stambenih kredita koje dobijaju državni i funkcioneri pojedinih opština može biti umanjena i do 80 odsto, dok sa druge strane radnici, čiji poslodavci i sindikati godinama uplaćuju stambeni doprinos Crnogorskom fondu za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI), kupuju stanove čija se cijena prosječno umanjuje za petinu. Za razliku od njih većina crnogorskih građana stambeno pitanje rješava zaduživanjem kod komercijalnih banaka i uzimanjem stambenih kredita bez ikakvih povoljnosti.

U toku sanacija obalnih konstrukcija

Sanacija konstrukcijajužne obale gata 1 u Port ofAdrii, čiji su pripremni radovi počeli sredinomjanuara, realizuje se prema planu, saopštenoje iz kompanije. U pitanju je, kako je saopšteno, kompleksan i veoma složen posao koji predstavlja izazov za investitora i izvođača. Oštećenja obalnih konstrukcija u barskoj luci evidentirana su 90-ih godina prošlog vijeka i njihova sanacija odlagana je više od dvije decenije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *