Beogradska berza priprema “crowdfunding” platformu za startapove

Dodajte komentar

Beogradska berza će do kraja marta tržištu u Srbiji ponuditi “crowdfunding” platformu, svojevrsnu berzu za finansiranje startapova i mikro, malih i srednjih preduzeća u saradnji sa jednom od vodećih platformi te vrste u svijetu.

Direktor Beogradske berze Siniša Krneta je rekao da je cilj tog poslovnog poteza da mlade inovativne kompanije i početnici mogu da dođu do sredstava za dalji rast i razvoj.

“Na pragu smo da postanemo lider u Srbiji u pružanju pomoći kompanijama u ranim fazama razvoja. Beogradska berza bi do kraja marta trebalo da postane zvanični partner za tržište Srbije jedom od globalnih lidera u pružanju usluga crowdfundinga, koji povezuje kompanije koje počinju poslovanje, odnosno koje su u ranim fazama razvoja sa investitorima koji žele svoj novac da ulože u nove ideje”, rekao je Krneta, koji zbog poštovanja ugovora nije želio da navede ime partnera iz inostranstva.

Kako je objasnio, Beogradska berza će biti “svojevrsni informacioni punkt i katalizator koji će startapovima, mikro, malim i srednjim preduzećima, kojima su konvencionalni pristupi finansiranju nedostupni, omogućiti da dođu do neophodnih sredstava”.

Podsjetio je i da u Srbiji trenutno najveći dio finansijskog tržišta zauzimaju banke koje, zbog oštre regulacije kojoj su svuda u svijetu, pa i kod nas izložene, ne mogu da izađu u susret potrebama finansiranja startapova i malih biznisa.

“Beogradska berza namjerava da taj jaz premosti. Inovativne kompanije moćiće da na platformi, pod određenim uslovima, konkurišu svojim poslovnim konceptom za sredstva investitora, gdje će u zavisnosti od njihove procjene, prikupljati potreban kapital”, rekao je direktor Beogradske berze.

On je podsjetio i da najveći broj dobrih ideja propadne jer nema dostupne adekvatne modele finansiranja za rani period svog poslovanja, navodeći da statistike o kojima se javno govori pokazuju da od deset startapova u poslu opstane samo jedan.

“Ono što će biti prednost modela koji Beogradska berza donosi u Srbiju, u odnosu na stotine sličnih platformi u svijetu, jeste što će investitori umjesto nagrada i drugih kolaterala dobijati proporcionalno učešće u vlasništvu u takvim kompanijama”, naveo je Krneta.

Na platformi će moći da se predstave biznis ideje iz svih oblasti, a u njih će biti pozvani da ulažu investitori i iz inostranstva i iz Srbije.

U svijetu je ovaj oblik grupnog finansiranja već dugo prisutan i trenutno se barata podacima da ima više od hiljadu i po “crowdfunding” platformi, a među najpoznatijim su Kickstarter, Crowd Berlin, IndieGoGo,Kiva, Microventures.

“Crowdfunding” tržište postalo je jedno od najbrže rastućih u svijetu, a Svjetska banka je 2015. godine ocijenila da će do 2020. imati promet od blizu 100 milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *