Naslovne strane dnevnih novina za 1. februar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

EPCG danas otvara ponude za izradu idejnog projekta

U EPCG bi danas trebalo da budu otvorene ponude na tenderu za nabavku usluge lcoja podrazumijeva izradu idejnog projekta ekološke rekonstrukcije prvog bloka TE. Osim ekološke rekonstrukcije Termoelektrane “Pljevlja” planiran je i niz drugih tehničkih zahvata čime se, uz redovne i kapitalne remonte, povećava energetska efikasnost postrojenja, a samim tim i smanjenje proizvodne cijene u samoj elektrani, saopšteno je “Vijestima” iz te kompanije.

Posao Rudniku, pa ga kupuju

Na vanrednoj Skupštini akcionara Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) usvojena je juče odluka o novom petogodišnjem ugovoru o prodaji uglja između EPCG i pljevaljskog Rudnika uglja. Time se EPCG obavezala da će od Rudnika do kraja 2022. godišnje preuzeti i/ili platiti 1,4 miliona tona uglja po cijeni od 24 eura po toni.

Franović neće dijalog o kolektivnom ugovoru

Predstavnici Sindikata lučkih radnika Luke Bar tvrde da trpe antisindikalnu diskriminaciju i ne uspijevaju, pored najboljih namjera, da uspostave socijalni dijalog sa menadžmentom kompanije, neophodnim za pregovore o novom kolektivnom ugovoru u tom preduzeću.

Dnevne novine

Ministarstvo miri Aerodrome Crne Gore i Morsko dobro

Predstavnici Aerodroma Crne Gore i Javnog preduzeća Morsko dobro sastaće se danas u Ministarstvu finansija kako bi dogovorili vansudsko rješavanje spora nastalo zbog korišćenja zemljišta u Tivtu, za koji se od vazdušnih luka traži isplata 2,59 miliona eura.

Klijenti da prijave potraživanja

Likvidatori osiguravajuće kuće Atlas life pozvali su zainteresovane da u narednih 60 dana pismeno dostave prijave potraživanja, zbog likvidacije tog društva. Po osnovu ugovora o osiguranju, klijenti imaju pravo na srazmjerni dio plaćene premije, koji odgovara preostalom periodu pokrića za koji je premija plaćena, počev od dana prestanka važenja ugovora. Povjerioci čiji uslovi predviđaju pravo na otkup polise, imaju pravo na otkupnu vrijednost na dan otvaranja lividacije.

Procjena vrijednosti akcija rudnika do sredine februara

Procjena vrijednosti akcija itaLijanske kompanije A2A i biznismena Aca Đukanovića u Rudniku ugLja trebalo bi da bude zavšena do sredine februara, saopštio je juče predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG) Đoko Krivokapić.

Dan

Takunima plaćamo 14 miliona

Ministarstvo ekonomije nije smanjivalo naknadu za podsticaj proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, već je ostavilo na istom nivou. Tako će naknada, koja se plaća povlašćenim proizvođačima, odnosno vlasnicima mini-hidroelektrana (mHE) i vjetroelektrane (VE) Krnovo, ostati 0,47316 euro centi po kilovatu i u 2018. godini. Na računu od oko 40 eura, građani će, povlašćenim proizvođačima plaaćati oko dva eura.

Ugovor sa Rudnikom štetan za EPCG

Na vanrednoj skupštini akcionara Elektroprivrede (EPCG) juče je usvojena odluka o odobravanju ugovora o prodaji uglja između te kompanije i Rudnika uglja (RUP) od 1. aprila ove do 31. decembra 2022. godine. Za odluku je glasalo 99,96 odsto ukupno prisutnih dioničara, izuzev nekoliko njih koji posjeduju veoma mali akcijski udio. Prema ugovoru RUP će godišnje EPCG-u, odnosno Termoelektrani (TE) Pljevlja isporučiti 1,4 miliona tona uglja, po cijeni od 24 eura po toni, garantovane donje toplotne

Ispunjavaju standarde

Nacionalnoj avio-kompaniji Montenegroerlajnz (MA) uručen je po sedmi put IOSA sertifikat, koji predstavlja dokaz o uspješnom ispunjenju 810 strogo postavljenih sigurnosnih i bezbjednosnih standarda. Izdavanje tog sertifikata, kako su naveli iz MA, uslijedilo je nakon što je Međunarodna asocijacija vazdušnih avio-prevoznika (IATA) obavila kompleksnu kontrolu načina rada kompanije.

Pobjeda

Novom predsjedniku ostavili da imenuje generalnog sekretara

Generalni sekretarijat predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića realizovaoje 11 od 12 preporuka DRI. Jedinoje odloženo imenovanje generalnog sekretara. -S obzirom da je izborna godina novi predsjednik imenovaće generalnog sekretara navodi se u izjašnjenju Generalnog sekretarijata predsjednika o realizovanim preporukama DRI, koja im je u julu prošle godine i dala uslovno mišljenje po oba osnova na finansijske izvještaje.

Za povećanje minimalca 1.600 potpisa

Peticiju SDP-a za povećanje minimalne zarade sa 193 na 250 eura za dva dana potpisalo je 1.600 građana, saopšteno je Pobjedi iz ove partije. Iz SDP-a su kazali da se uvećava podrška u Podgorici gdje je za dva dana potpisalo 700 građana, dok je onlajn sakupljeno 300 potpisa. Najavili su da će potpise sakupljati u svim gradovima narednih sedam dana.

Cijena uglja povoljnija, godišnja ušteda milion

Predstavnici 99,96 odsto vlasništva kapitala Elektroprivrede juče su na vanrednoj skupštini akcionara odobrili da menadžment potpiše kupoprodajni ugovor sa pljevaljskim rudnikom, koji predviđa petogodišnje snabdijevanje termoelektrane ugljem po cijeni od 24 eura za tonu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *