Suficit u Njemačkom platnom bilansu i u 2017. najveći u svijetu

Dodajte komentar

Njemačka je i prošle godine bilježila najveći višak u platnom bilansu u svijetu, objavio je u utorak ekonomski institut Ifo, otvarajući vrata novom valu kritika na račun najveće evropske ekonomije.
Međunarodni monetarni fond (IMF) i Evropska komisija godinama pozivaju Njemačku da podstakne domaću potražnju i uvoz kako bi smanjila globalne ekonomske neravnoteže i podstakla globalni rast, uključujući i onaj unutar eurozone.

Iz Ifoa su danas objavili da je višak u njemačkom platnom bilansu u 2017. godini iznosio 287 milijardi dolara i ponovo je bio najveći u svijetu, drugu godinu zaredom. Na drugom je mjestu Japan s 203 milijarde dolara.

Američki predsjednik Donald Trump ponovo je kritikovao Njemačku, tvrdeći da ulaže premalo napora u smanjenje viška u razmjeni sa Sjedinjenim Državama i optužujući Berlin da vodi “vrlo lošu” trgovinsku politiku.

Kancelarka Angela Merkel odbacila je takve optužbe, skrećući pažnju na činjenicu da je lična potrošnja u međuvremenu postala glavni pokretač rasta njemačke ekonomije. Ustvrdila je takođe da je njemački višak uglavnom rezultat međusobnog djelovanja ponude i potražnje na svjetskim tržištima, te da Berlin ima tek ograničeni uticaj na važne faktore poput kursa eura i cijena energije.

Kina je na ljestvici zemalja s najvećim viškom u platnom bilansu u 2017. skliznula na treće mjesto, sa 135 milijardi dolara.

Iskazan udjelom u BDP-u, višak u njemačkom platnom bilansu pao je u 2017. na 7,8 posto, u odnosu na 8,3 posto koliko je iznosio u prethodnoj godini.

“Robna razmjena glavni je razlog njemačkog viška”, konstatovao je ekonomista Ifoa Christian Grimme. “Glavni pokretač bila je snažna potražnja iz Evropske unije i Sjedinjenih Država”, dodao je.

U prvih 11 mjeseci prošle godine višak u robnoj razmjeni Njemačke s ostatkom svijeta iznosio je 249 milijardi eura (304,85 milijardi dolara), budući da je izvoz ponovo rastao snažnije od uvoza.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *