Naslovne strane dnevnih novina za 30. decembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Biraju najuspješnijeg menadžera

Upravni odbor Asocijacije menadžera Crne Gore (AMCG) je do nio odluku da raspiše javni poziv za izbor najuspješnijih menadžera i predu zetnika u ovoj godini. Predsjednik Asocijacije je Budimir Raičković.

Darmanovićeva NOVA IZVRŠNA direktorica

Savka Sanja Darmanović izabrana je za novu izvršnu direktorku Novog duvanskog kombinata (NDK), saopšteno je zvanično juče iz te kompanije. Darmanovićeva, koja je od sada bila na poziciji finansijskog direktora Generali osiguranja, u NDK će zamijeniti dosadašnjeg vršioca dužnosti direktora NDK Gabrielea Arvedu.

Nema kriterijuma ko radi za praznike

Unija slobodnih je da vise od četiri godine odbija da donese propis kojim se utvrđuju kriterijumi i pravila o izdavanju dozvole za rad firmama čija priroda djelatnosti ili tehnologija rada zahtijevaju neprikadan rad i koje iz tog razloga mogu da obavljaju rad u prazničnim danima. Ta sindikalna organizacija, kojom rukovodi Srđa Keković, podsjeća da su prije četiri godine usvojene izmjene i dopune Zakona o državnim i drugim praznicima na osnovu kojeg treba da se donese podzakonski akt kojim bi se definisalo sporno pitanje.

Dnevne novine

Darmanović na čelu Duvanskog

Menadžment kompanije Novi duvanski kombinat imenovao je Savku Darmanović za novog izvršnog direktora tog preduzeća. Darmanović je 14 godina radila u Poreskoj upravi, dok je u sektoru osiguranja provela više od deceniju. Prije nove pozicije u Novom duvanskom kombinatu, ona je bila direktorica finansija u Generali osiguranju Montenegro. Na poziciji izvršnog direktora kompanije zamijeniće Gabrielea Arvedu, koji će ostati zaposlen u firmi.

Imovina Bjelasica rade na prodaji za 1,72 miliona

Stečajna uprava bjelopoljske Bjelasice rade raspisala je juče oglas za prodaju cjelokupne imovine kompanije, po ukupnoj početnoj cijeni od 1,72 miliona eura. Na prodaju su ponuđeni objekat fabrike za flaširanje vode, površine 2.970 kvadrata, za 772.410 eura, mašine oprema i vozila za 576.250, dok se cjevovod Lješnica Fabrika, dužine oko sedam kilometara prodaje za 56.480 eura.

Mađari pregovaraju o kupovini akcija A2A

Mađarska državna elektroenergetska kompanija MVM zainteresovana je za kupovinu 41,7 odsto akcija italijanske kompanije A2A u Elektroprivredi (EPCG), saznaju Dnevne novine iz izvora bliskih Vladi.

PROSJEČNA PLATA 512 EURA

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u novembru je iznosila 512 eura i bila je 0,2 odsto veća u odnosu na oktobar, pokazali su podaci Monstata. U poređenju sa istim mjesecom prošle godine, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u novembru je porasla 1,8 odsto, dok je rast u odnosu na prosječnu neto zaradu u prošloj godini iznosio 2,6 odsto. Prosječna bruto zarada u novembru je bila 768 eura.

Pobjeda

Struja iz obnovljivih izvora smanjuje uvoznu zavisnost

Način na koji se visina naknade za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora reflektuje na račun kupaca zavisi od više faktora. Iako je za domaćinstvo prosječne potrošnje sa dvotarifinim brojilom predstavljala 5,6 odsto ukupnog računa u 2017. godini, krajnja cijena je bila na nivou iz 2015, kada većina od ovih izvora nije bila izgrađena. To se može objasniti činjenicom da ova energija omogućava supstituciju uvozne energije, pa podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora doprinosi i smanjenju zavisnosti od uvoza, ocijenio je predsjednik odbora regulatorne agencije za energetiku Branislav Prelević.

Aerodromi putnike časte besplatnim parkingom

Za Aerodrome Crne Gore godina na izmaku je najuspješnija u istoriji preduzeća, saopšteno je iz kompanije. Do 29. decembra na oba aerodroma opsluženo je 2,17 miliona putnika i obavljeno 14 hiljada letova. -S obzirom na najave u 2018. godini očekujemo rast saobraćaja za 15 odsto kažu u kompaniji. -Povodom uspješnih poslovnih rezultata na aerodromu Podgorica juče su predstavnici kompanije putnicima podijelili simbolične poklone

Nova direktorica Savka Darmanović

Nova izvršna direktorica Novog duvanskog kombinata je Savka Darmanović, koja je na toj funkciji naslijedila Gabriela Arvedu, saopšteno je iz te kompanije. Darmanović je 14 godina radila u Poreskoj upravi, a zatim više od decenije u sektoru osiguranja. Prije prelaska u NDK bila je direktorica finansija u Generali osiguranu Montenegro.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *