Hrvatska upozorava na 5 rizika trgovanja kriptovalutama

Dodajte komentar

Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga (Hanfa) izvijestila je kako kriptovalute, kao niti ICO (inicijalne ponude povezane s kriptovalutama (Initial Coin Offer ili Initial Token Offer))trenutno nisu posebno regulisani, a ne postoji ni poseban propis na nivou Evropske unije koji bi izričito regulisao tu materiju.

Trgovanje kriptovalutama i ICO se često u medijima spominju kao atraktivne aktivnosti kojima se lako i na jednostavan način može zaraditi ili doći do sredstava za finansiranje određenih projekata. ICO-evi se uglavnom sprovode putem interneta i društvenih mreža, često su inicirani izvan matične države ili Evropske unije, a u njihovoj promociji su ponekad eksponirani i uspješni poduzetnici i osobe iz javnog života poznate pojedinom lokalnom odnosno nacionalnom tržištu, a kako bi se pridobilo povjerenje ulagačke javnosti.

Međutim, Hanfa upozorava javnost kako je često riječ o visokorizičnim i neregulisanim aktivnostima pa potencijalni ulagači moraju biti posebno svjesni mogućnosti gubitka svih uloženih sredstava i mogućeg nedostatka pravne zaštite. Naime, s obzirom na razne pojavne oblike kriptovaluta, njihove strukture, načina na koji se nude te činjenice da ne postoji specifična regulativa kriptovaluta na evropskom i nacionalnom nivou, procjena pravnog karaktera kriptovaluta zavisiće od toga kako je ICO strukturiran u pojedinom slučaju.

Šta je ICO?

ICO je nova metoda prikupljanja sredstava u javnosti, uz upotrebu takozvanih coina odnosno tokena. Svaki ICO može se razlikovati u odnosu na njegovu strukturu i prava koja kupac stiće kupnjom tokena, što znači da prava povezana s kupovinom određenih tokena nisu standardiovana. U većini slučajeva sproizvodi u okviru ICO-a kupuju se za određenu kriptovalutu (npr. bitcoin, eter). Tokeni se stvaraju i distribuiraju pomoću takozvane Distributed Ledger Technology (DLT) kao širokopojasne tehnologije primjenjive u raznim područjima, recimo u vođenju raznih elektronskih baza podataka u industriji, uslužnim djelatnostima, finansijskom sektoru, državnoj upravi itd., gdje nema centralnog administratora ili čuvanja podataka, dok se sekundarno trgovanje tokenima u pravilu organizuje na posebnim trgovinskim platformama namijenjenima kupovini, prodaji ili razmjeni kriptovaluta.

Koji su rizici povezani s kriptovalutama i ICO?

  • Uglavnom neregulisano područje, uslijed čega je češća mogućnost prevara i drugih nepravilnosti
  • Manjak pouzdanih i relevantnih informacija
  • Visok rizik od gubitka dijela ili svih uloženih sredstava
  • Izrazita volatilnost vrijednosti ulaganja i nemogućnost svakodobnog „izlaska“ iz ulaganja
  • Rizici vezani uz informatičku tehnologiju koja se koristi za izradu i distribuciju tokena (na primjer, hakerski napadi, nemogućnost pristupa tokenima, gubitak ključa za pristup tzv. digitalnom novčaniku).

Zaključak

Trenutno se na nivou Evropske unije vode rasprave o primjerenom postupanju u vezi s temomkriptovaluta, pri čemu se u obzir uzimaju propisi koji regulišu finansijsko tržište (MiFID, AIFMD, Prospectus i sl.), zaštitu potrošača, platni promet, sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma itd. U svakom slučaju, u ovom trenutku ne postoje jedinstveno primjenjiva i standardizirana pravila vezana uz kriptovalute i povezanu tehnologiju.

Regulatorna tijela odnosno centralne banke država članica Evropske unije su u proteklom razdoblju objavljivala upozorenja o mogućim rizicima povezanim s ulaganjima u kriptovalute, koja su uglavnom upućivala na Upozorenje za korisnike virtualnih valuta koje je 12. decembra 2013. objavilo Evropsko nadležno tijelo za bankarstvo (EBA).

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *