Dolar pao nakon tri nedjelje rasta, bitcoin u silaznoj putanji

Dodajte komentar

Nakon tri nedjelje uzastopnog rasta, dolar je na svjetskim valutnim tržištima pao prema korpi valuta, a oštro je pao i kurs bitcoina.

Američka je valuta prošle nedjeljeje najviše oslabila prema evropskoj, pa je cijena eura skočila 0,9 posto, na 1,1860 dolara.

No, dolar je ojačao prema japanskoj valuti, za 0,6 posto, na 113,30 jena.

Uprkos jačanju prema jenu, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle je nedjelje skliznuo 0,7 posto, na 93,31 bod.

 

Dok Fed već duže vrijeme zaoštrava monetarnu politiku, Evropska centralna banka (ECB) vrlo oprezno najavljuje takav smjer.

Ipak, kako se privreda eurozone oporavlja, sve je izvjesnije da će i ECB u idućem razdoblju normalizovati monetarnu politiku, pa euro jača. Zbog toga je kurs eura prema dolaru od početka godine na dobitku gotovo 13 posto.

“Idućih mjeseci očekujemo da će dolar ostati u fazi konsolidacije, dok bi u drugom dijelu iduće godine mogao oslabiti jer na valutnim tržištima ključni faktor ponovno postaju trendovi u monetarnoj politici u svijetu”, poručili su analitičari Wells Fargo banke u bilješci klijentima.

Premda se euro krajem nedjelje našao pod blagim pritiskom zbog izbora u Kataloniji na kojima su pobijedili zagovornici inezavisnosti, politička kriza u Španiji ipak nije narušila trend jačanja evropske valute.

A cijena bitcoina daleko je od jasnog smjera, s obzirom da svakodnevno oštro oscilira. Nakon što je 17. decembra skočila na gotovo 20.000 dolara, tokom nedjelje je, nakon oštrih dnevnih oscilacija, pala oko 30 posto, zaronivši u jednom trenutku i ispod 12.000 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *