Euro oslabio nakon rezultata izbora u Kataloniji

Dodajte komentar

Euro je u petak na međunarodnim tržištima oslabio prema dolaru nakon što su na izborima u Kataloniji pobijedili zagovornici nezavisnosti, dok se aktivnosti na tržištima polagano privode kraju zbog božićnih praznika.

Euro je skliznuo oko 0,2 posto prema dolaru, na 1,1846 dolara, no drži se i dalje u plusu od oko 0,8 posto od početka nedjelje. Nakon objave preliminarnih rezultata katalonskih izbora nakratko je u vrijeme rada azijskih tržišta skliznuo za 0,4 posto, na 1,1817 dolara.

Američkom se valutom trgovalo po više-manje nepromijenjenom kursu prema japanskoj u odnosu na prethodno zatvaranje, od 113,32 jena. Dolar je trenutno na nedjeljnom dobitku od oko 0,6 posto.

Funta je skliznula 0,1 posto prema dolaru, na 1,336 dolara, dok je ostala gotovo nepromijenjena prema euru, na 88,67 penija za euro.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je bio u blagom plusu od 0,1 posto, na 93,400 bodova. Od početka nedjelje je oslabio oko 0,6 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *