Naslovne strane dnevnih novina za 21. decembar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Vozovi će ići 100 km na sat

Vozovi će na dijelu pruge Kolašin Kos sada moći da voze brzinom od 100 kilometara na čas, što je upola više od dosadašnjih 50. To je Vijestima rekao direktor Kineske civilne inženjerske i građevinske korporacije (CCECC) u Crnoj Gori Zhu Tianran, koji su radili rekonstrukciju ovog dijela pruge Bar Beograd.

Reagovaće ako Atlas izgubi spor

Centralna banka “sa posebnom pažnjom” prati sudski spor kompanije Kaspia Property Holdings protiv Atlas banke, potvrđeno je juče “Vijestima” iz monetarne vlasti koja najavljuje da će reagovati i preduzeti zakonom predviđene mjere u slučaju potrebe ako prvostepena presuda postane pravosnažna.

Zakup Olimpika i Belvija na sudu

U Privrednom sudu juče je završeno pripremno ročište u sporu po tužbi manjinskih akcionara HTP Ulcinjska rivijera protiv te kompanije, kojom se traži poništenje odluke o davanju u dugoročni zakup dijela imovine tog preduzeća, usvojene na skupštini akcionara 27. aprila ove godine, a glavna rasprava zakazana je za 29. januar.

Dnevne novine

Čedi hotel proglašen za najbolji na svijetu

Švajcarski hotel Čedi Andermat koji posluje u Andermatu, rezidencijalnom odmaralištu u vlasništvu kompanije Orascom Development Holding, proglašen je za najbolji luksuzni planinski hotel na svijetu, kao i najbolji luksuzni ski resort u Evropi. “Radi se o World Luxury Hotel Awards svojevrsnom Oskaru u svijetu hotelijerstva”, saopšteno je iz kompanije Luštica Developement, koja razvija projekat Luštica bay u okviru kojeg će u Tivtu na ljeto 2018. biti otvoren Čedi hotel, drugi u Evropi.

Odgovornost na lokalnim samoupravama

Lokalne samouprave imaju posebnu odgovornost u pružanju javnih usluga građanima na najbolji i najdjelotvorniji način i u tom smislu preduzimaju brojne aktivnosti na planu jačanja transparentnosti, efikasnosti i unapređenja uslova za rad, ocijenio je gradonačelnik prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.

Najuspješnija turistička godina do sada

Ukupni procijenjeni prihodi u turizmu u prva tri kvartala iznose oko 900 miliona eura, što čini ovu godinu najuspješnijom do sada, saopštio je premijer Duško Marković, ocjenjujući da je aktuelni turistički zamajac rezultat dugogodišnjeg rada Vlade.

Dan

Država da nam vrati 142 hiljade

Da bi bivši radnici “Primorke” ostvarili prava i dobili svoja dugovanja, u junu ove godine obratili su se ministru poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutinu Simoviću. Međutim, i pored njihovog interesovanja nikakav odgovor u međuvremenu nisu dobili. Ministra su podsjetili da njihova agonija traje od 2008. godine, te da sa velikim nestrpljenjem očekuju pomoć države. U ime radnika zahtjev su u kancelariju ministarstva predali Dževdet Begzić i Dragan Rondović. Ministra Simovića su takođe podsjetili, a, kako kažu, on bi to trebalo svakako da zna, da se za 90 radnika duguje suma od 142.000 eura bez poreza i doprinosa.

Počeli reformu poreske administracije

Tim Svjetske banke (SB) završio je petodnevnu misiju u Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi (PU) u vezi sa pripremom implementacije projekta “Reforma poreske administracije u Crnoj Gori. Tokom misije, konsultanti SB su se sastali sa ministrom finansija Darkom Radunovićem, njegovim pomoćnikom Novom Radovićem i direktorom PU Miomirom M. Mugošom.

Gubitak od 157 miliona pokrivaju smanjenjem kapitala

Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) promijenio je odluke o pokriću gubitaka preduzeća, pa će umjesto iz neraspoređene dobiti, gubitak pokriti smanjenjem kapitala. Prethodnim predlogom odluka bilo je predviđeno da se 157 miliona gubitaka pokrije od 52 miliona ukupne dobiti, 98 miliona kroz smanjenje kapitala i 8,6 miliona iz sredstava emisione rezerve, dok se novim odlukama predviđa da neraspoređena dobit od 52 miiona ostane i dalje neraspoređena, a da se kapital smanji za 148,4 miliona.

Pobjeda

Danas saopštavaju odluku o garanciji od 80 miliona

Odbor direktora Svjetske banke juče je održao sjednicu na kojoj treba da odluči o garanciji Crnoj Gori vrijednoj 80 miliona eura za podršku državnom budžetu, ali sinoć do zaključenja našeg lista zbog vremenske razlike nije stigla informacija šta je odlučeno.

Akcije Primorja prodate za 1,45 miliona eura

Akcije “Primorje hoteli i restorani” iz Tivta prodate su juče na Montenegroberzi za 1,45 miliona eura. Tokom ove transakcije cijena je povećana blizu 90 odsto na 5,1 euro po akciji. Ko je kupio ove akcije, nije poznato. Podsjetimo da je Odbor direktora Montenegroberze ukinuo ograničenje cijena akcija od 20. do 22. decembra tekuće godine.

Vlada namjerava da isplati A2A odjednom kroz faktoring ili zaduživanje

Ministarstvo ekonomije razmatra više opcija za ubrzani izlazak A2A iz Elektroprivrede, uključujući i preuzimanje svih njihovih akcija već tokom naredne godine, koristeći različite finansijske instrumente koji neće uticati na javni dug. Te opcije su faktoring, ali i moguće zaduživanje, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić odgovarajući na pitanje poslanika DF-a Nebojše Medojevića u okviru premijerskog sata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *