Naslovne strane dnevnih novina za 1. decembar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Tuže stečajnu upravu DKP-a

Bivsi radnici Duvanskog kombinata u stečaju, njih 55, tužili su Privrednom sudu tu kompaniju zbog zakidanja prilikom isplate zarada tokom trajanja stečaja i još po nekoliko osnova. Tužbom traže nadoknadu štete koju bi, u ovom sudskom postupku, trebalo da utvrdi vještak finansijske struke.

Ruše zakon za otpremnine

Ustavni sud je u srijedu donio rješenje kojim se pokreće postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o izmirenju obaveza prema radnicima Kombinata aluminijuma koji su, usljed stečaja preduzeća, ostvarili pravo na penziju.

U Crnoj Gori će moći da radi 18.185 stranaca

U Crnoj Gori će naredne godine moći da radi do 18.185 stranih državljana, navedeno je u odluci o utvrđivanju godišnjeg broja dozvola za rad stranaca za 2018. godinu, koju je Vlada juče usvojila. Direktorka Direktorata za zapošljavanje i tržište rada Edina Dešić kazala je da je Vlada izašla u susret zahtjevima poslovne zajednice za zapošljavanjem strane radne snage.

Dnevne novine

U PortoNovi će 2018. biti uloženo 288 miliona eura

Radovi na projektu PortoNovi izvode se predviđenom dinamikom, pri čemu će samo tokom naredne godine biti investirano 288,13 miliona eura, što je približno dosadašnjem ulaganju u protekle četiri godine, saopštio je predsjednik Odbora direktora Azmont Investmentsa Ahmet Erentok.

Zaduživanje samo radi izmirivanja obaveza

Savjet Centralne banke (CBCG) juče je usvojio odluku o bližim uslovima za davanje kredita bankama u slučaju potreba za likvidnošću, kojom je definisano kako se poslovne banke mogu zadužiti kod vrhovne monetarne institucije. Kako se navodi u odluci, kredit mora biti obezbijeđen propisanim sredstvima obezbjeđenja i može se koristiti isključivo za izmirivanje dospjelih obaveza prema deponentima i drugim povjeriocima.

Prosječna zarada 511€

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u oktobru je, prema podacima Monstata, iznosila 511 eura i bila je nepromijenjena u odnosu na septembar.

Dan

Za uvoz struje potrošeno 65 miliona eura

Deficit električne energije u ovoj godini će iznositi oko 1.050 gigavatsati (gVh) električne energije, što je deset puta više od plana koji je Vlada utvrdila energetskim bilansom za 2017. godinu. Prije godinu dana, Vlada je predvidjela deficit električne energije od 114 gVh. To znači da će se u ovoj godini trećina električne energije za potrebe privrede i domaćinstava uvesti iz inostranstva.

Krediti za preduzeća

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbijedila je pet miliona za mikrofinansijsku instituciju Alter modus kako bi se ta sredstva plasirala malim preduzećima.

Penzije veće za deset eura, a plate ministara preko 500

Partija penzionera, invalida i restitucije (GŠR) nezadovoljna je uvećanjem budžetskih sredstava za penzije u 2018. godini od 15 miliona eura, kojima će se primanja najstarije populacije uvećati za 3,6 odsto. – Povećanje budžetskih sredstava za penzionere od 15 miliona je uvredljivo, kada se zna da su članovi Vlade sebi u 2016. godini povećali plate preko 70 odsto i samo se po tom osnovu u ovoj godini zadužili 50 miliona eura izjavio je za “Dan predsjednik PIR-a Momo Joksimović.

Pobjeda

Za 268 hiljada prodato 0,3 odsto CGES-a

Na Montenegroberzi je juče prodato 447.775 akcija, odnosno tri 0,3 odsto Crnogorsko elektroprenosnog sistema za 268.692 eura. Nema podataka ko je kupio ove akcije. Najveći akcionar ove kompsanije je država sa 55 odsto, italijanska Terna 22,08 odsto,

Pripremili ukidanje rominga

Agencije za elektronske komunikacije Crne Gore, BiH, Srbije i Makedonije uputile su nacrt sporazuma resornim ministarstvima da se cijene rominga u tim zemljama usklade sa cijenama u Evropskoj uniji od 2018. godine. To bi, praktično, značilo da budu izjednačene sa domaćim telefonskim saobraćajem, što bi u konačnom rezultiralo odlaskom “rominga u penziju, saznaje Pobjeda.

Otpremnine penzionera KAP-a pod lupom

Ustavni sud je pokrenuo postupak ocjene ustavnosti zakona o isplati otpremnina penzionerima KAP-a, saopštenoje iz suda. Ovu inicijativu su podnijeli Radovan i Milan Jelušić, kao i Rajko Šaranović smatrajući da sporni zakon stavlja penzionere KAP-a u povoljniji položaj od ostalih. Njihovu inicijativu podržao je i tadašnji ministar ekonomije Vladimir Kavarić koji je kazao da zakon nije primjenljiv te da se ne odnosi na radnike koji su ostvarili pravo na penziju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *