Šta bi mogao Satoši Nakamoto da uradi sa svojih milion bitkoina?

Dodajte komentar

Juče se navršilo tačno devet godina otkako je Satoši Nakamoto najavio stvaranje Bitcoina. Satoši Nakamoto je ime, koje koristi nepoznata osoba, koja je dizajnirala bitkoin i stvorila prvobitnu referentnu implementaciju i prvu bazu podataka – blokčein.

Plan i opis projekta Satošija Nakamota je i dalje dostupan na istom domenu Bitcoin.org kao što je bio i u oktobru 2008. godine i nudi fascinantan pogled na projekat finansijskog tržišta, koji je u oktobru 2017. godine dostigao vrijednost tržišne kapitalizacije od preko 100 milijardi dolara.

Dokument počinje riječima “Čista peer to peer verzija elektronske gotovine bi omogućila da se onlajn plaćanja šalju direktno od jedne do druge strane bez prolaza kroz formalnu finansijsku instituciju” i dodaje: “Digitalni bi predstavljali dio rješenja, ali bi se glavne koristi izgubile ako je neophodno da postoji treća strana, koja bi sprečavala prevare i dvostruko trošenje. Predlažemo da rješenje problema dvostrukog trošenja bude peer to peer mreža.”

Ove mreže sada koristi tri miliona korisnika svakodnevno, a očekuje se da će taj broj porasti na 200 miliona u narednih sedam godina. Devetu godišnjicu bitkoina je obilježilo i dostizanje novih maksimuma vrijednosti ove kriptovalute, bez nagovještaja ozbiljnih korekcija cijene.

Ovaj 31. oktobar je posebno značajan i iz drugih razloga, a naročito jer označava rok za koji bi domaće tržište u Kini moralo da dozvoli Bitcoin-to-fiat trgovanje.

Iako su se zbog toga kineski trgovci prebacili na alternative, raspoloženje unutar i izvan kriptovalutne industrije, vrijedne milijarde dolara, pokazuje da je Bitkoin tu da ostane i da će ojačati kao rezultat konkurencije kopija – Bitkoin keša, Bitkoin zlata, rebra i SegVit2k.

Vjeruje se da iza pseudonima Satošija Nakamotoa stoji čovjek koji živi u Japanu, rođen 5. aprila 1975. godine i da posjeduje gotovo milion bitkoina, koji danas vrijede čak 6 milijardi dolara.

Međutim, sama činjenica da je tvorac bitkoina Satoši Nakamoto misterija za svijet znači da je cijeli ekosistem ove kriptovalute nesiguran i i neizvjestan kao sjedjenje na mirnom vulkanu, koji bi svakog časa mogao da eksplodira. U ovom trenutku je tržište bitkoina u stanju mirovanja, ali Satoši Nakamoto bi mogao da pusti u promet svojih milion bitkoina i tako uništi njegovu vrijednost.

Mett Grin, profesor za kriptovalute na Univerzitetu Džons Hopkins, smatra da Nakamoto ima moć da potopi valutu, ukoliko to odluči.

Bitkoin ima konačnu ponudu od 21 miliona, koju će dostići do 2140. godine, dok Nakamotov jedan milion bitkoina iznosi 5 procenata cjelokupne ponude kriptovaluta.

“Ako kontrolišete milion bitkoina, imate mogućnost da poplavite tržište u bilo kom trenutku, jer su takvi subjekti zaista rijetki”, smatra Grin.

Nakamoto je zaista otišao u ilegalu, otkad je odlučio da se povuče od predmeta svog stvaralaštva. Postavlja se pitanje, zbog čega čovjek sa tako velikom vrijednošću, do sada nije imao nikakav uticaj na mrežu bitkoina? Ako bi Nakamoto stavio svoje novčiće na prodaju, cijelo tržište bi bilo poplavljeno, a cijena Bitcoina bi se drastično smanjila.

I dok Nakamoto miruje, poput uspavanog džina ili utihnulog vulkana, on ne predstavlja ni pretnju, ni obećanje za bitkoin mrežu. Međutim, i dalje predstavlja izuzetno značajnu figuru za budućnost digitalne valute.

Ben Yu, bitkoin investitor kaže da je uloga Nakamotoa u razvoju bitkoina izuzetno značajna.

“Ako bitkoin ispuni svoju ulogu i postane globalna valuta, onda bi Satoši Nakamoto najvjerovatnije bio najbogatija osoba na svijetu, a imao bi proporcionalno veći udio u konačnom snabdijevanju bitkoina od onog, koji danas ima vlada SAD u zlatu”, rekao je Yu. Podsjetimo, vlada SAD-a ima više zlatnih rezervi od bilo kog drugog entiteta u svijetu, oko 8.000 tona, što je nešto više od četiri odsto ukupne svjetske ponude, i manje od petogodišnjeg udjela Nakamotoa u bitkoinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *