Crna Gora napredovala devet mjesta na Doing business listi

Dodajte komentar

Crna Gora je u ovogodišnjem izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja Doing business, zauzela 42. mjesto od 190 rangiranih zemalja, što predstavlja napredak za devet pozicija u odnosu na prethodnu godinu.

Kako je kazala ministarka ekonomije Dragice Sekulić, predstavljajući izvještaj koji analizira reforme postignute od juna prošle do istog mjeseca ove godine, Crna Gora je napredovala 40 mjesta po jednom od deset indikatora prilikom evaluacije napretka zemlje u lakoći poslovanja.

Indikator, na osnovu kojeg je naša zemlja napredovala sa 167. na 147. mjesto, odnosi se na lakoću i troškove dobijanja priključka na elektroenergetsku mrežu.

Vjerujem da je napredak za 40 mjesta za jednu godinu i te kako dobar, što nam naravno ne garantuje da i dalje nemamo prostora za njegovo unapređenje. Dobro je da nam je ostavljen prostor za dokazivanje, jer izvještaj koji govori o lakoći poslovanja nije samo konstatovanje onoga što mi radimo, već i dokazivanje kroz veliko učešće privatnog sektora“, kazala je Sekulić.

Kako je objasnila, indikator ima nekoliko podindikatora, koji se odnose na broj procedura, vrijeme potrebno za dobijanje priključka, trošak za dobijanje priključka i pouzdanost snabdijevanja i transparentnost tarifa na nivou zemlje.

Ona je ocijenila da je privatni sektor prepoznao, prilikom svoje kontribucije pripremi izvještaja, da mnogo jeftinije dolazi do priključka na elektroenergetsku mrežu i da je društvu u Crnoj Gori poznat način dobijanja tarifa i pouzdanost snabdjevanja.

Na nama je da u sljedećem periodu dokažemo da smo smanjili broj procedura i vrijeme za koje je potrebno dobijanje priključka na elektroenergetsku mrežu“, saopštila je Sekulić.

Generalna direktorica Direktorata za finansijski sistem i unaprijeđenje poslovnog ambijenta u Ministarstvu finansija Bojana Bošković kazala je da je Crna Gora ostvarila napredak u indikatoru izdavanje građevinskih dozvola, gdje je zabilježen napredak za 15 pozicija. Osim toga, napredovali smo i u oblasti registracija nepokretnosti, za dva mjesta, kao i tri mjesta u rješavanju problema insolventnosti.

Država ima još prostora za reforme i poboljšanje u indikatorima započinjanje biznisa, izdavanje građevinskih dozvola, registrovanje nepokretnosti, plaćanje poreza i dobijanja priključka za električnu energiju“, rekla je Bošković.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *