Revidirana potrošačka korpa u februaru

Dodajte komentar

Prvi podaci formirani na osnovu revidirane metodologije potrošačke korpe biće prezentovani javnosti u februaru naredne godine, saopšteno je Portalu Analitika iz Monstata.

“U 2016.godini Zavod za statistiku je, na zahtjev Savjeta statističkog sistema, pokrenuo proces revizije metodologije minimalne potrošačke korpe. S tim u vezi, kreiran je radni tim koji su činili predstavnici Monstata, Instituta za javno zdravlje i Svjetske banke. Sve to je rezultiralo revidiranom metodologijom minimalne potrošačke korpe koju je odobrio statistički savjet i na osnovu koje će prvi podaci biti objavljeni u toku februara mjeseca 2018. godine”, naveli su iz nacionalnog statističkog zavoda.

Upitani da li će biti korekcija u metodologiji obračuna nacionalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), iz Monstata su odgovorili da će se BDP, kao i u zadnjih nekoliko godina, obračunavati metodologijom evropskog sistema nacionalnih i regionalnih računa ESA 2010.

“Proces metodoloških usklađivanja je proces koji se nikada ne završava i pred nama su veliki izazovi u smislu ciljeva koje smo definisali, kroz aktivnu proizvodnju podataka za popunjavanje konkretnih varijabli u okvirima tabela koje su definisane mjerilima za zatvaranje Poglavlja 18”, naglasili su iz Monstata.

Podsjetili su da se do sredine 2014. godine primjenjivao tada aktuelan ESA 95 metodološki okvir za proizvodnju statistike nacionalnih računa, koji je potom zamijenjen novom verzijom iste metodologije sa ESA 2010,  usvojenom od strane Statističkog zavoda Evropske unije Eurostata.

“Osnovni razlozi koji su uticali na uvođenje ESA 2010 metodologije su strukturne promjene u svjetskoj ekonomiji (rast primjene informaciono-komunikacionih tehnologija u proizvodnim procesima, veća zastupljenost nematerijalnih osnovnih sredstava, proizvoda intelektualne svojine i uslužnih djelatnosti i globalizacija tržišta). U cilju potpunog usklađivanja sa zahtjevima Evropskog statističkog sistema u pogledu raspoloživosti statističkih pokazatelja i metodologije koja se primjenjuje, Zavod za statistiku je u relativno kratkom periodu ostvario napredak u oblasti statistike nacionalnih računa implementacijom ESA 2010 metodologije u septembru 2015.godine, u skladu sa kojom su sprovedeni obračuni i objavljeni rezultati godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP-a), kvartalnog BDP-a i bruto nacionalnog dohodtka (BND). Takođe, Zavod je revidirao i objavio seriju podataka od 2006-te godine u skladu sa ESA 2010 metodologijom, tako da danas raspolažemo sa kompletnom vremenskom serijom u skladu sa propisanom EU metodologijom”, precizirali su iz Monstata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *