Zamjena dugova za vlasništvo trajno mijenja Agrokor

Dodajte komentar

Nakon nagodbe povjerilaca moraće se ići u zamjenu dugova za vlasništvo (debt-equity swap) u Agrokoru kao cjelini, a time će se trajno promijeniti vlasnička struktura Agrokora i stvoriti pravne i finansijske predispozicije za nastavak restrukturiranja, piše Jutarnji list.

Kalendar je vrlo zgusnut. Zagrebački list doznaje, naime, da se cijeli proces iniciran Zakonom o postupku vanredne uprave želi dovršiti najkasnije do sljedećeg ljeta, čime će, nakon postizanja dogovora povjerilaca, isključiv uticaj na poslovanje koncerna imati povjerioci, menadžment i tržište.

Poznato je da već ove sedmice slijedi objava liste svih potraživanja prema Agrokoru, odnosno svim kompanijama iz sastava koncerna. Nakon toga ići će se u što hitnije formiranje stalnog povjerilačkog vijeća, tijela koje će formalnopravno moći da se uhvati u koštac s konačnim dogovorom o debt-equity swapu, odnosno izmjeni vlasničke strukture koncerna, te kreiranjem planova daljeg restrukturiranja.

Dogovor povjerilaca u stalnompovjerilačkom vijeću očekuje se već do 15. januara. To, pak, znači da se vlasnici obveznica i ostali kreditori već sada moraju početi neformalno dogovarati veoma brzo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *