Rusija vralita 125 miliona dolara duga Bosni i Hercegovini

Dodajte komentar

Vlada Ruske Federacije uplatila je 125 miliona dolara Bosni i Hercegovini po klirinškom dugu prema BiH.

Novac je raspoređen tako da Federaciji BiH 58% (72.591.543 dolara)Republici Srpskoj 29% (36.295.771 dolar), institucijama BiH 10% (12.515.783 dolara), te Brčko Distriktu 3% (3.754.735 dolara).

Matej Živković, ekonomski analitičar za N1 je kazao da je BiH prošla najbolje zbog toga što joj je isplaćen konkretan novac, a ne neki vid kompenzacije duga.  Čestitao je Vijeću ministara i Vjekoslavu Bevandi, ministru finansija na dobro odrađenom poslu – te kazao da sada ostaje da se vidi kako će se locirati isplaćena sredstva.

“Vlada RS je na određeni način namijenila sredstva, u smjeru izdataka za podsticaje na poljoprivrednu proizvodnju. Ostali će biti alocirani u skladu sa odlukama koje se projektuju”, kazao je za N1.

Prema njegovom mišljenju, pravo pitanje je gdje će se utrošiti 123 miliona dolara.

“To je malo novca da se nešto konkretno napravi, ali se može iskoristiti na pravi način. Teško je reći što finansirati, ali mislim da prvo treba infrastrukturu. Ali ne autoputeve, nego telekomunikaciju, željezničke strukture, turizam, optimizaciju drugih resursa. Premalo novca za potrebe BiH, ali dovoljno da bi se nešto realiziralo”, kazao je Živković.

On tvrdi da ovaj novac može donijeti veliku korist društu ako se bude iskoristio za efekat multiplikatora, čije ćemo rezultate vidjeti za pet do 10 godina. “Investirati, a ne potrošiti”, poručio je Živković.
Federalne vlasti su ranije najavljivale da bi novcem od ruskog duga mogla finansirati gradnja brze ceste Lašva-Nević Polje procijenjene vrijednosti 183 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *