Za carinu limit ostaje 150 eura

1 komentar

Izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u utvrđeni limit za oporezivanje komercijalnih pošiljki od 75 eura odnosi se samo na porez na dodatu vrijednost (PDV), a za carinu limit ostaje 150 eura, objasnili su iz Ministarstva finansija.

“U skladu sa odredbama člana 9 Uredbe o uslovima i postupku za ostvarivanje prava na oslobođenje od plaćanja carine robom neznatne vrijednosti, koja je oslobođena od plaćanja carine, smatra se roba čija vrijednost po pošiljci ne prelazi 150 eura. Ovaj iznos predstavlja carinski limit”, rekli su “Vijestima” iz Ministarstva finansija objašnjavajući tako nedoumice koje su ostale i nakon usvajanja izmjena i dopuna Zakona o PDV-u u srijedu u Skupštini.

Na pitanje kalco će se naplaćivati PDV na pošiljke koje se naručuju iz instranstva putem interneta iz resora kojim rukovodi ministar finansija Darko Radunović odgovorili su da “obaveza obračunavanja PDV-a prilikom uvoza proizvoda nastaje danom obaveze obračunavanja carine i drugih uvoznih dažbina (član 19 Zakona o porezu na dodatu vrijednost)”.

Na sjednici Skupštine na kojoj su usvojene izmjene Zakona o PDV-u poslanik Liberalne partije Andrija Popović rekao je da je za LP prihvatljivo da iznosi od 75 eura ne podliježu dodatnim nametima, da građani za iznose između 75 i 150 eura plaćaju PDV, te da se carine samo iznosi preko 150 eura, ali niko iz Ministarstva finansija nije reagovao i saopštio da će tako i biti.

Oni ni jesu reagovali ni na medijske objave i komentare javnosti kada je raspravljano o prvobitnom predlogu, da maksimalna vrijednost robe koja se ne carini i ne oporezuje bude 22 eura. Predlog je izazvao burnu reakciju javnosti, pokrenuta je i onlajn peticija, pa je predlog korigovan, odnosno limit za oporezivanje je pomjeren na 75 eura

Vijesti su ranije objavile primjer iz Hrvatske, gdje građani za kupovinu online proizvoda vrijednosti do 22 eura nemaju dodatnih troškova, da za robu vrijednosti od 22 do 150 eura plaćaju PDV, te da za robu preko 150 plaćaju i carinu, ali nadležni ni jesu saopštili da je takav model predviđen i u Crnoj Gori.

(Opširnije u Vijestima)

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • “Vijesti su ranije objavile primjer iz Hrvatske…” Ali to vazi samo za robu kupljenu izvan EU, dok bi mi placali i za EU…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *