Pregled štampe za 31. jul: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Pajović smijenjen, dolazi Franović?

Dugogodišnji direktor Luke Bar Slobo Pajović razriješen je te dužnosti prije nekoliko dana, a bord direktora danas će promovisati novog izvršnog direktora barske kompanije, saznaju “Vijesti iz nekoliko izvora.

Za carinu limit ostaje 150 eura

Izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u utvrđeni limit za oporezivanje komercijalnih pošiljki od 75 eura odnosi se samo na porez na dodatu vrijednost (PDV), a za carinu limit ostaje 150 eura, objasnili su iz Ministarstva finansija.

Provjerite sve za Barsku plovidbu

Predstavnici Demokratske Crne Gore pozvali su juče nadležne institucije, inspekcije i tužilaštvo da hitno reaguju na zloupotrebe i mahinacije u državnom preduzeću Barska plovidba.

Dnevne novine

Kamatne stope u padu

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u maju je pala 0,03 procentna poena i iznosila je 7,09 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Sud klijente oštetio za 670.000 eura

Predstavnik klijenata koji su uzeli kredite u švajcarskim francima Dragan Senić podnijeće danas Specijalnom državnom tužilaštvu dopunu krivične prijave protiv odgovornih lica u Addiko banci, doo Heta Asset Resolutionu i Centralnoj banci.

U junu naplaćeno skoro 63 miliona eura

Uprava carina je u junu naplatila 62,97 miliona eura neto prihoda, 13,8 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Dan

Uplovio holandski džin

Holandski brod džin, za prevoz teških tereta “Doxckwise Vanguard, najveći koji je ikada uplovio u Boku Kotorsku, ušao je u zaliv juče oko devet sati ujutru. Pred Lukom Zelenika zadržao se radi neophodnih kontrola, a onda je produžio ka Bijeloj i sredini Tivatskog zaliva gdje je dubina skoro 40 metara i ovo veliko plovilo, dužine 275 metara, moći će da prihvati veliki dok iz Jadranskog brodogradilišta Bijela.

U gubitku 446,2 hiljade

Hotelsko-turističko preduzeće (HTP) Atlas hotels grup iz Bara završilo je drugi kvartal sa gubitkom od 446,2 hiljada eura, skoro tri puta većim nego u istom periodu prošle godine. Poslovni prihodi preduzeća su na kraju juna bili 17 odsto veći i iznosili su 101 hiljadu eura, dok su poslovni rashodi bili 35 odsto manji i iznosili su 104,3 hiljade.

Investirano 652, 8 miliona

Ostvarene investicije u osnovna sredstva u prošloj godini u Crnoj Gori su iznosile 652,8 miliona eura, što je 18,7 odsto više u odnosu na 2015, pokazuju podaci Monstata. Ostvarene investicije u osnovna sredstva su u 2015. godini iznosile 549,8 miliona eura.

Pobjeda

Vlada favorizovala dvije kompanije

Poslanik SDP-a Raško Konjević uputio je juče otvoreno pismo potpredsjedniku Vlade Milutinu Simoviću, vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, te glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, povodom odluke Vlade Crne Gore o davanju saglasnosti za naplatu poreskog duga imovinom poreskih dužnika.

Oročeno 2,9 milijardi

Banke su na kraju maja odobrile kredite od ukupno 2,63 milijarde eura, što je rast od 2,3 odsto na mjesečnom nivou, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). U odnosu na isti mjesec lani odobreno je skoro 11 odsto više kredita. Odnos između kredita i depozita u maju je ostao nepromijenjen u odnosu na uporedni mjesec prošle godine i iznosio je 0,9 odsto, piše u novom Biltenu CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *