Nasdaq prekinuo silazni trend, nafta pala 4%

Dodajte komentar

Američke akcije okončale su jučerašnje trgovanje uglavnom rastom vrijednosti, nakon što je tehnološki sektor prekinuo trodnevni silazni trend.

Indeks S&P 500 porastao je 0,2% na 2.432,5 poena, a najveći doprinos dale su tehnološke akcije sa skokom od 1%. Nasdaq je dodao 0,7%, okončavši trgovanje na 6.150,9 poena, a u plusu su bile sve najznačajnije tehnološke kompanije Facebook, Amazon, Apple, Netflix i Alphabet. Tehnološki sektor i dalje predstavlja najvećeg dobitnika u tekućoj godini, ali su ove akcije oslabile oko 5% u posljednjih mjesec dana. Dow Jones je ostao relativno nepromijenjen na 21.478,2 poena, nakon što su objelodanjeni transkripti Fed-a sa junskog zasijedanja. Fed-ovi zvaničnici iskazali su odlučnost da se nastavi povećavanje kamata čak i sa trenutno nižom stopom inflacije, za koju smatraju da je privremena i da će vremenom ići ka ciljanom nivou od 2%. T

akođe, zvaničnici Fed-a ocjenjuju da smanjivanje 4,5 biliona USD vrednog portfelja obveznica može biti sprovedeno bez većih poremećaja po tržište kapitala.

Evropske berze zabilježile su lagani rast tržišta od oko 0,1%, a dobitnike su predvodile finansijske akcije. Sektori nafte i gasa, javnih usluga i proizvodnje automobila bili su na strani gubitnika. Nafta je prekinula najduži uzlazni trend u posljednjih pet godina, stropoštavši se na jučerašnjem trgovanju preko 4%, nakon objave podataka koji su pokazali rasta izvoza proizvođača udruženih u OPEC.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *