HETA uz pomoć Deloittea prodaje nenaplativa potraživanja u BiH

Dodajte komentar

Loša banka bivše austrijske Hypo Alpe-Adria banke HETA namjerava da proda nenaplativa potraživanja u Bosni i Hercegovini.

HETA do 10. jula prima prijave zainteresovanih investitora za otkup udjela u banjalučkoj firmi BORA, koja je u njenom 100-postotnom vlasništvu, te otkup potraživanja u postupku koji se službeno naziva “Bolero transakcija”, a osim udjela obuhvata i portfelje i nekretnine.

HETA AT i HETA BiH namjeravaju se osloboditi portfelja nenaplativih kreditnih potraživanja i/ili leasing potraživanja s ukupnom bruto izloženosti od oko 171 miliona eura koja proizilaze iz ugovora o zajmu i/ili leasingu.

Potraživanja koja postoje od korporativnih, javnih i / ili maloprodajnih dužnika i (ili) nekretnine koje se nalaze u BiH, a koje su rezervisane na firmu Heta d.o.o. Sarajevo imaju ukupnu tržišnu vrijednost od oko 9 milona eura.

U okviru firme BORA bruto potraživanja iznose 270 miliona eura, a agregirana tržišna vrijednost nekretnina je 8 miliona eura. Potraživanja su osigurana širokim rasponom nekretnina koje obuhvataju uglavnom komercijalne, industrijske i stambene nekretnine.

Predviđeno je da Bolero transakcija bude sprovedena u obliku kombinirane prodaje imovine u otvorenom, transparentnom i nediskriminirajućom prodajnom procesu, za koji se očekuje da bude zatvoren do kraja zadnjeg tromjesečja 2017.

Iako je jasna želja da HETA proda dionice, portfelje i nekretnine putem jedne transakcije jednom ponuđaču, dopušteno je i zasebno izražavanje interesa za pojedine dijelove. Odabraće se komercijalno najbolja ponuda s povlaštenim postupkom koji se odnosi na ponude u vezi s 100-postotnom Bolero transakcijom.

Zainteresovani investitori dužni su da izraze interes za sudjelovanje u Bolero transakciji do 10. jula 2017. u pisanom elektroničkom obliku. Nakon primanja i ocjene njihove prijave, zainteresovane stranke će biti pozvane da učestvuju u daljem postupku prodaje.

HETA je imenovala Deloitte kao finansijskog savjetnika za pomoć u Bolero transakciji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *