Deutsche Bank ne želi da otkrije Trampove podatke

Dodajte komentar

Najveća njemačka banka, Deutsche  banka, odbila je zahtjev članova američke Demokratske partije iz Predstavničkog doma SAD da objelodani podatke o poslovanju sa Donaldom Trampom, predsjednikom SAD.

Deutsche banka je objasnila da to ne može da uradi zbog zakona o zaštititi privatnih podataka.

„Sa poštovanjem se ne slažemo sa predlogom da Deutsche banka slobodno može da objelodani povjerljive finansijske informacije“, poručili su iz njemačke banke američkim kongresmenima.

Trumpovi poslovi s Deutsche Bank sežu u 1995. kada je kupio nekretninu, koja mu je dugo zapinjala za oko: neboder pod nazivom “The Bank of ManhattanTrust Building“. Za tu investiciju je od ove frankfurtske banke pozajmio 125 miliona dolara. I od tog trenutka su obje strane ušle u mnoge zajedničke poslove. Banka je 2003. Trumpu s 468 miliona dolara velikodušno pomogla u njegovim kazino-projektima – koji su kasnije otišli u stečaj.

2005. uzima na zajam nove milione – 640 miliona dolara za “International Hotel & Tower” u Chicagu. Deutsche Bank je očigledno bila vrlo zainteresovana za 12 miliona  dolara naknade za usluge. A Trump, kako bi svojim partnerima predstavio svoje planove, odlazi privatnim avionom za Chicago. Posao u ovom gradu, kako se ispostavilo, bio je s jedne strane unosan za obje strane, ali s druge strane je doveo do razdora među poslovnim partnerima.

Prema pisanju Wall Street Journala Trump nije bio u stanju da vrati 334 miliona dolara kredita zbog nelikvidnosti uslijed krize na tržištu nekretnina. I umjesto da plati “The Donald” tuži Deutsche Bank. On je tvrdio da je finansijska kriza bila zapravo “viša sila” što mu je dopustilo odlaganje plaćanje obveza. Tužbom je zahtijevao da mu banka isplati tri milijarde dolara, jer su uslovi pod kojim je dobio kredit doveli do krize zbog koje je morao da trpi posljedice. Za uzvrat je banka tužila Trampa zbog neisplaćenih 40 miliona dolara za koje je lično garantovao.

Iako su se ovi ratoborni pijetlovi kasnije nagodili, njihov odnos je ostao narušen. Za mnoge u Deutsche Bank je Donald Trump persona non grata, no menadžment za privatne klijente je i dalje imao naćuljene uši za njegove poslovne ideje. On djeluje upravo tamo gdje se mnoge njegove kolege plaše investirati, i Trump dobija novih 125 miliona dolara za “Doral Golf Resort” u Miamiju. Najveći posao s Donaldom Trumpom postignut je 2012. kada je sa 950 miliona dolara visokim kreditom iz Frankfurta finansiran jedan neboder u New Yorku.

Donald Trump je od Deutsche Bank uzeo kredit ukupne vrijednosti 2,5 milijarde dolara. Međutim, u tu sumu nije uračunata milijarda dolara novog odobrenog kredita. Deutsche Bank nije najveći zajmodavac Donalda Trampa – ona je njegov jedini njegov zajmodavac. Jer, kako piše “Wall Street Journal”, najveći broj američkih banaka (Citigroup, JP Morgan Chase i Morgan Stanley) je odavno odustao od poslovanja s njujorškim biznismenom. Donald Trump nije poznat samo po svojim uspjesima nego i po nizu neuspjeha, kao i po svojim katkad neobičnim načinom poslovanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *