Pregled štampe za 17. jun: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Standard u CG daleko ispod EU

Bruto domaći proizvod po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u 2016. godini iznosio je 42 odsto prosjeka EU, pokazuju prve procjene Eurostata.

Predložili ono što svima odgovara

Savjet za regionalnu saradnju (RCC) poslao je Evropskoj komisiji višegodišnji akcioni plan za stvaranje zajedničkog ekonomskog područja na zapadnom Balkanu, rekao je Vijestima generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović.

Žugić: Ne očekuje se rast kamata u regionu

Zemlje reigona imaju iste ciljeve, a to su finansijska stabilnost, jačanje bankarskog sistema i doprinosa u širenju ekonomske osnovice, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić u Bečićima na Samitu guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava regiona.

Dnevne novine

Mjere štednje povećaće sivu ekonomiju i cijene

Rast poslovanja u sivoj zoni i povećanje cijena proizvoda pogođenih rastom akciza očekivane su posljedice novih mjera štednje, prilikom čije izrade Vlada nije blagovremeno konsultovala biznis zajednicu, ocijenili su u Američkoj privrednoj komori (AmCham).

NASTAVLJENI PREGOVORI SA ŠKODA PRAHOM

Predstavnici Škoda Prahe i Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) nastavili su pregovore u pravcu postizanja dogovora i početka realizacije projekta izgradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, saopšteno je u petak iz energetske kompanije.

Smanjena likvidna sredstva banaka

Prosječna likvidna sredstva banaka u martu su iznosila 771,7 miliona eura, što je 8,3 odsto niže nego u februaru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Nemamo preča posla od razvoja i ekonomije

Vlada Crne Gore, nakon zaokruživanja strateških nacionalnih politika prebacuje fokus na ekonomiju, ali da je potrebna veća efikasnost na lokalnom nivou i da iz opština moraju biti pokretane inicijative za bolju i bržu valorizaciju naših ogromnih potencijala, saopštio je premijer Duško Marković tokom jučerašnje posjete Opštini Žabljak.

Dan

Ivica vratio Katnića na popravni

Odluka Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) da se slučaj “Solana ponovo otvori, po žalbi MANS-a na rad Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), svakako je za pohvalu, ali osim ponovnog otvaranja ovog predmeta, očekujemo i da se upravo na ovom primjeru pokaže da li su u SDT-u spremni da individualizuju krivicu za loše rezultate u radu, izjavio je za ,Dan direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac.

Rest kamata utiče na zaduživanje

Rast kamatnih stopa u budućnosti se može odraziti na cijenu zaduživanja zemalja regiona, ocijenio je guverner Radoje Žugić na otvaranju regionalnog samita u Budvi.

Nastavili pregovore oko drugog bloka

Predstavnici Škoda Prahe i Elektroprivrede nastavili su pregovore u pravcu postizanja dogovora i otpočinjanja realizacije projekta izgradnje drugog bloka Termoelektrane ECvevlja (TEP).

Pobjeda

Izdata dozvola za šest mostova i tri tunela

Ministarstvo održivog razvoja izdalo je građevinsku dozvolu za izgradnju šest mostova i tri tunela na prioritetnoj dionici auto-puta Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa.

Likvidna sredstva 772 miliona

Centralna banka je saopštila da su prosječna likvidna sredstva banaka u martu iznosila 771,7 miliona eura, što je 8,3 odsto niže nego u februaru.

Strah od rasta kamata zbog ECB i FED-a

Povećanje kamatnih stopa FED-a i Evropske centralne banke povećaće cijenu zaduživanja na globalnom nivou, uključujući i naš region. Ipak se nadam da to neće biti ove godine kazaoje guverner dr Radoje Zugić na samitu guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava regiona kojijejuče počeo u Bečićima.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *