Pregled štampe za 3. maj: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Najviše prigovora zbog kredita u švajcarcima

Bankarskom ombudsmanu Halilu Kalaču se u prvom kvartalu ove godine obratilo 150 klijenata i žiranata, sedam odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Kalač je agenciji Mina-business kazao da je najviše bilo prigovora korisnika kredita u švajcarskim francima, zatim na visoke kamate, visok kolateral i kratak grejs period.

Kapovci ne mogu ranije u penziju

Ministar rada o socijalnog staranja Kemal Purišić odbio je inicijativu predsjednice Sindikata Kombinata aluminijuma Sandre Obradović da se radnicima te fabrike kroz izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ponovo omogući prijevremeno penzionisanje.

Interesuju se najviše CG firme

Javni poziv za podsticaje direktnih investicija završava se 8. maja, a iz Ministarstva ekonomije navode da najviše prijava očekuju posljednjeg dana. Portparol Ministarstva DraZenka Božović kaže da su dosad interesovanje pokazale uglavnom domaće firme.

Dnevne novine

U Crnoj Gori 262 nosioca sertifikata Excellent SME

U Crnoj Gori je 262 preduzeća nosilaca sertifikata Excellent SME, koji ostvaruju više od 29 miliona eura profita i zapošljavaju preko 6.080 radnika. Ta preduzeća su, kako je saopšteno iz Privredne komore (PKCG), iskazala ukupan godišnji prihod od 444 miliona eura i raspolažu kapitalom od preko 312 miliona.

Energetski kabal u funkciji do kraja 2019. godine

Kompanija Terna, koja sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom realizuje projekat povezivanja naše države sa Italijom energetskim kablom preko Jadranskog mora, odnedavno ima novog izvršnog direktora. Na mjesto Matea del Fantea izabran je bivši direktor Enel grupe Luiđi Feraris koji je najavio da će prioritet Terne biti projekti u Evropi i Africi, izdvajajući energetsko povezivanje sa Balkanom preko Crne Gore kao jednu od ključnih investicija.

DO JUČE TIMOVI ENTUZIJASTA, SADA VRIJEDE MILIONE EURA

Takmičenje startupa na Spark.me konferenciji najbolja je šansa za mlade tehnološke preduzetnike u regionu Jugoistočne Evrope, sudeći prema uspjesima koje su postigli raniji pobjednici ovog renomiranog događaja.

Dan

Za tri mjeseca gubitak miliona eura

Hotelska grupa Budvanska rivijera (BR) završila je prvi kvartal sa gubitkom u poslovanju od 1,005 miliona eura, koji je za 11 hiljada manji nego u istom periodu lani.

EPCG ulazi na srpsku berzu

Ulazak Elektroprivrede (EPCG) na srbijansku berzu električne energije (SEEPEX), obezbijediće crnogorskoj kompaniji sigurnu i stabilnu platformu za trgovinu na Kojoj će moći da proširi regionalno prisustvo i obogati portfolio, kazao je izvršni direktor tog licenciranog operatora iz Beograda Miloš Mladenović.

Zbog milionskih minusa prodaju Željeznicu

Vlada treba da uloži nove napore kako bi došlo do privatizacije željezničkog sektora, navedeno je u dokumentu strategija razvoja željeznice u narednih deset godina. Kao razlog takve odluke, kako se navodi u dokumentu koji je Vlada usvojila na sjednici krajem marta, jeste to što željeznički sektor bilježi negativne bilanse, nerentabilnost i evidentna je prevelika zaduženost, ali i međusobna potraživanja koja loše utiču na rad tih kompanija.

Pobjeda

Neće doći do ozbiljne krize

Kriza u Agrokoru će imati određene posljedice na ekonomije svih zemalja u kojima posluje, ali su najveći rizici u Hrvatskoj, ocijenioje ekonomski analitičar Damir Novotni.

CBCG ne da bankama da na nju prevale troškove

Centralna banka je uvela naknadu na prekonoćna salda na transakcionim računima banaka u RTGS platnom prometu da bi se zaštitila od banaka koje su svoje troškove prevaljivale na nju objašnjeno je Pobjedi iz CBCG u odgovoru na pitanje šta je uticalo da se izmijeni plan profita za ovu godinu i sa 736.940 eura poveća na 1,39 miliona eura.

Počinje gradnja dvije vile u uvali Pržna

Ministarstvo održivog razvoja izdalo je građevinsku dozvolu tivatskoj kompaniji Katari Diar Montenegro za izgradnju dvije rezidencijalne vile u uvali Pržna, što znači da bi se uskoro moglo krenuti sa izgradnjom turističkog kompleksa na mjestu gdje je nekada bio hotel “Plavi horizont”.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *