Prihodi Ine skočili 48%, neto dobit 199 miliona kuna

Dodajte komentar

Ina grupa ostvarila je u prvom tromjesečju prihod od 3,85 milijardi kuna, što je 48% više u odnosu na isti period lani, a najviše zahvaljujući rastu cijene nafte, neto dobit bez jednokratnih stavki dostigla je 199 miliona kuna, izvijestili su u četvrtak iz te kompanije.

U istom periodu 2016. Ina je imala neto gubitak bez jednokratnih stavki od 42 miliona kuna. EBITDA je u prvom ovogodišnjem kvartalu dostigao nivo od 607 miliona kuna, što je gotovo šest puta više u odnosu na prvo prošlogodišnje tromjesečje. “

Za Inu 2017. je počela snažno, pokazujući optimizam pokrenut akcijama preduzetim prošle godine s ciljem očuvanja stabilne finansijske pozicije i unapređenja poslovnih rezultata. Pored toga, porast u cijeni Brenta dao je dodatni podsticaj Ininom poslovanju, posebno istraživanju i proizvodnji. Svi navedeni činioci rezultirali su s gotovo 200 miliona kuna neto dobiti u samo jednom tromjesečju, pri čemu stabilan bilans omogućava finansiranje značajnih ulaganja planiranih za sljedećih nekoliko godina”, izjavio je predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott.

Naime, cijena Brenta viša je za 58% u odnosu na prvo tromjesečje 2016, što je imalo pozitivan učinak na prihode od prodaje nafte i kondenzata. Kapitalna ulaganja Ine u prva tri mjeseca iznosila su 209 miliona kuna (pad od 39%), dok je neto dug iznosio 2,82 milijarde kuna, što je 13% više u odnosu na kraju 2016. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *