Svjetske berze nedjelju otpočele padom vrijednosti

Dodajte komentar

Američki indeksi prvi trgovački dan u sedmici zatvorili su u neznatnom minusu, dok investitori očekuju preliminarne objave rezultata poslovanja u prvom kvartalu.

Dow Jones korigovao je vrijednost naniže za 0,1% na 20.650,2 poena, dok je S&P 500 izgubio 0,2% vrijednosti i pao na 2.358,8 poena. Nasdaq je takođe završio sesiju u minusu, 0,3%, nakon što je u toku trgovanja dotakao nove istorijski najviše vrijednosti, a na zatvaranju berzi vrijedio je 5.894,7 poena. Na ekonomskom polju objavljen je ISM indeks industrijske proizvodnje za mart koji je premašio očekivanja i dostigao 57,2 poena, ali je ipak pao ispod februarskog nivoa. Takođe, saopšteno je da je građevinska aktivnost u februaru porasla 0,8% na najviši nivo u skoro 11 godine. Prodaja automobila u martu bila je ispod očekivanja, a sva tri vodeća američka proizvođača – Ford, GM i FCA – zabilježili su prodaju ispod očekivanja.

Evropska tržišta takođe bilježe pad – najveću korekciju zabilježio je francuski CAC, koji je izgubio 0,7% vrijednosti i spustio se na 5.085,9 poena, dok su britanski FTSE i njemački DAX zatvorili 0,5% u negativnoj teritoriji. Vrijednost indeksa iznosila je 7.282,7, i 12.257,2 poena, respektivno. Nafta je na trgovanju u ponedjeljak bila pod pritiskom podataka iz Libije, čija je proizvodnja povećana usljed rasta tražnje za ovim energentom u azijskoj regiji. Evropski reper Brent pao je na 53,1 USD po barelu, dok je američki WTI skliznuo na 50,2 USD po barelu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *