Pregled štampe za 1. april: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Crna Gora stala u red da naplati dug

Beogradski Privredni sud uveo je stečaj u srpsku kompaniju EPS turs, koja gazduje hotelom i vilama Park u Budvi. Ovim je Opštini Budva napravljenja još jedna prepreka kako bi od srpske firme naplatila gotovo pola miliona eura duga za porez na nepokretnost.

Moguće i mjesečno ugovarati snagu struje

Metodologija za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje prenosnog i distributivnog sistema električne energije, počeće sjutra da se primjenjuje, saopštili su iz Privredne komore (PKCG).

Čekali 15 godina da se poreski dug nagomila

Vladu ni do sada nije ništa sprečavalo da krene prinudno da naplaćuje poreski dug, ali to nije radila jer su brojni pojedinci na listi dužnika bili podrška vlasti. Ipak, uprlcos politici tolerisanja poreskog duga, odluka izvršne vlasti da pokrene prinudnu naplatu nije negativna pod uslovom da bude neselektivna.

Sve je u skladu sa Ustavom CG

U Centralnoj banci (CBCG) smatraju da su izmjene i dopune Zakona o CBCG, kojim su regulisani njen rad i nadležnosti, u potpunosti usklađene sa Ustavom i drugim zakonom.

Dnevne novine

Beskompromisno ćemo se obračunati sa dužnicima

Država mora beskompromisno da se obračuna sa onima koji se nalaze na listama poreskih dužnika, a nijesu se prijavili za reprogram duga. Onima koji su ušli u reprogram neće biti tolerisana kašnjenja plaćanja rata, a razumijevanja neće biti ni za privatne kompanije, ali ni za državna preduzeća i lokalne samouprave, poručio je premijer Duško Marković.

Interesovanje ruskih turista za Crnu Goru ne opada

Interesovanje Rusa za ponudu Crne Gore tokom sajma turizma, koji se trenutno održava u Sankt Peterburgu, pokazuje da negativni navodi u ruskim medijima o našoj zemlji kao turističkoj destinaciji neće uticati na posjetu sa tog tržišta, ocijenili su u Nacionalnoj turističkoj organizaciji (NTO).

Jadranska magistrala prioritet

Jadranska magistrala, kada je riječ o saobraćajnoj infrastrukturi kao osnovu za ekonomsko povezivanje regiona, mora imati prioritet zbog turističke konkurentnosti, ocijenjeno je na sjednici Odbora udruženja saobraćaja Privredne komore (PKCG).

Podnošenje zahtjeva za reprogram i u ponedeljak

Poreski obveznici moći će u subotu i ponedjeljak da podnesu zahtjev za reprogram poreskog duga u centrali Poreske uprave (PU). Obrazac N3 moći će da preuzmu iz nadležnih područnih jedinica, a zahtjev za reprogram poreskog duga podnesu u centrali u subotu do 15 sati, kao i u ponedjeljak, saopšteno je iz PU.

Pobjeda

Traže na rate da plate 160.000 eura

Kompanija Normal platila je 114.914 eura na ime duga za komunalije od ukupno 275 hiljada eura za koliko ih tuži Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice u postupku pred sutkinjom Milicom Popović.

Odluka za 20 dana

Više od deset advokata koji zastupaju akcionare Eurofonda preciziralo je tužbene zahtjeve u skladu sa obračunom koji je dostavio zastupnik ovog fonda Milan Vujošević, jer se taj obračun, u dijelu koji se odnosi na iznos preostao za isplatu akcionarima, od onog iz nalaza vještaka finansijske struke Hamida Šabovića gotovo ne razlikuje.

Za sezonu 368 letova iz Rusije

Nacionalna turistička organizacija nastavlja promotivne aktivnosti na tržištu Rusije učešćem na Sajmu turizma pod nazivom Odmor bez granica, koji je juče počeo u Sankt Peterburgu.

Ekonomija ojačala 3,4 odsto

Realna stopa rasta BDP Crne Gore u četvrtom kvartalu prošle godine je bila 3,4 odsto saopšteno je juče na pres konferenciji Monstata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *