Erste Workshop za klijente Banke – “Osnove upravljanja dužničkim hartijama od vrijednosti”

Dodajte komentar

Erste Bank AD Podgorica organizovala je 9. marta za svoje klijente prvu radionicu Erste Workshop, u sklopu koje se govorilo o osnovama upravljanja hartijama od vrijednosti – izdanjima, vrednovanju, trgovanju, prinosima i duraciji. Radionica je održana u Upravnoj zgradi Banke, a bila je namijenjena partnerima banke, u prvom redu korporativnim i institucionalnim klijentima koji su pokazali interesovanje za poslovanje na ovom segmentu finansijskih tržišta.

Pored predstavnika Sektora Riznice (Službe investicionog bankarstva) Erste Bank AD Podgorica, klijentima su se predavanjem predstavili i zaposleni Erste Grupe iz Austrije i Erste&Steiermärkische Bank d.d. Zagreb, koji su prenijeli svoje iskustvo i znanje u upravljanju hartijama od vrijednosti kao i prezentovali situaciju i trendove koji vladaju na finansijskim tržištima.

Antun Burić iz Erste Group Bank Austrija, Zamjenik direktora prodaje institucionalnim klijentima za Jugoistočnu Evropu, predstavio je posjetiocima Erste Grupaciju i kratko se osvrnuo na rekordne finansijske rezultate zabilježene u toku prethodne godine. Ujedno je predstavio i stepen razvoja kada je u pitanju progres Erste Grupe, koja pored evidentnog rasta broja klijenata i svih tipova prihoda, bilježi i značajna ulaganja u sopstveni razvoj i infrastrukturu, pominjući kao zanimljiv detalj stavljanje u funkciju novog upravnog kompleksa Grupe, tzv. Erste Campus, u kom trenutno radi skoro 5 hiljada ljudi.

Predstavnica Erste&Steiermärkische Bank d.d. Zagreb – Ana Zobec, koja u toj banci obavlja funckiju Direktorice direkcije tržišta kapitala posjetiocima Erste Workshop-a  je predstavila trenutniu situaciju i makroekonomske pokazatelje koji vladaju u Evropi, kao i očekivanja Erste Banke kada su u pitanju dalji koraci Evropske Centralne Banke koji će svakako imati uticaja na očekivane stope inflacije i kretanja kamatnih stopa u budućnosti. Između ostalog, istakla je da su trenutne kamatne stope banaka kao i Euribor stope na rekordno niskim nivoima i da se u doglednoj budućnosti može očekivati njihov rast, imajući u vidu politike i planirane akcije centralnih banaka Eurozone i SAD-a.

Kada su u pitanju dužničke hartije od vrijednosti, koje su i bile glavna tema prvog Erste Workshop-a , gđa Zobec je istakla da je prethodni period bio obilježen padom prinosa većine međunarodnih obveznica kao i rastom njihovih cijena, ali da se u dogledno vrijeme može očekivati pad njihovih cijena, kao i rast prinosa, ukoliko pomenuti efekti centralnih banaka budu imali planirane rezultate.

Predstavnik Službe investiconog bankarstva Erste Bank AD Podgorica – Pavle Gegaj, koji obavlja funkciju rukovodioca Odjeljenja kastodi poslova, imao  je detaljno predavanje na temu “Osnove upravljanja dužničkim hartijama od vrijednosti”, gdje je na zanimljiv način, uz asistenciju kolege Antuna Burića, prisutnima predstavio mogućnosti investiranja u obveznice, kao i metode obračuna njihovog vrednovanja i prinosa.

Kroz interaktivnu komunikaciju, klijenti su pokazali visok nivo zainteresovanosti za ulaganja u ovaj tip hartija od vrijednosti, imajuću u vidu nivo prinosa koji ove hartije nose, a koji je i dalje značajno veći od prosječnih kamatnih stopa na depozite u bankama.

“Služba investicionog bankarstva Erste Bank AD Podgorica je zasigurno najaktivniji učesnik na finansijskim tržištima u Crnoj Gori i u njenom sastavu posluju Odjeljenje za kastodi poslove, Odjeljenje depozitarnih poslova kao i Odjeljenje za brokerske, dilerske i poslove investicionog menadžera. Koristeći usluge Službe investicionog bankarstva Erste Bank AD Podgorica možete trgovati na domaćoj i svim svjetskim berzama sa mnogobrojnim finansijkim instrumentima”, kazali su iz Erste banke za naš portal.

Drugog dana gostovanja u Crnoj Gori predstavnik Erste Group Bank gdin Antun Burić i Direktor Sekotra Riznice Erste Bank AD Podgorica gdin Igor Savić boravili su u zvaničnoj posjeti Centralnoj banci Crne Gore, gdje su kolegama iz CBCG prezentovali osnovna načela EMIR i MIFID2 regulative koja se tiču trgovanja derivatnim proizvodima, a koja će biti aktuelna i u našoj zemlji nakon otvaranja odnosnih pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *