Ovo je najuticajnija poslovna žena u Kini

Dodajte komentar

U kineskom izdanju magazina “Forbs” juče je objavljen spisak 100 najistaknutijih poslovnih žena u Kini. Na prvom mjestu je Dong Mingžu (62), predsjednica kompanije “Gree Electric Appliances”, najvećeg proizvođača klima-uređaja u zemlji.

Prema informacijama S&P Capital IQ, kompanija, registrovana u Šenženu, ima akcije u vrijednosti od 151 milijarde juana (22 milijarde dolara), a u prvih devet mjeseci 2016. prijavila je prihod od 82 milijarde juana. Zapošljava oko 70.000 ljudi.

Dong je poznata po tome što ne preza od toga da se upusti u verbalni sukob s protivnicima, što je rijetkost među poslovnim ženama u Kini. Kompaniju sa sjedištem u Guandongu vodi od 2001, gdje se početkom 1990-tih zaposlila kao referent prodaje. Pod njenom upravom, kompanija je napredovala od malopoznatog brenda do giganta u oblasti kućnih aparata, pri čemu se 40 odsto klima-uređaja prodatih u zemlji proizvede upravo u ovoj kompaniji.

Zbog usporavanja ekonomije u proteklih nekoliko godina, prodaja klima-uređaja je opala, pa je Dong morala da proširi djelatnost na druge proizvode, uključujući i smartfone i električne automobile. Međutim, ti napori nisu bili plodonosni, pa je u novembru, pod pritiskom akcionara, morala da odustane od preuzimanja domaćeg proizvođača vozila na električni pogon za dvije milijarde dolara i smijenjena je sa rukovodećeg položaja u roditeljskoj kompaniji kojoj pripada “Gree”.

U intervjuima za kineske medije, Dong je izjavila da za 26 godina, koliko radi u kompaniji, nije koristila nijedan dan godišnjeg odmora i da joj je i dalje jednako posvećena.

Propustila je sve školske priredbe sina

Poslovni uspjeh je, međutim, išao na uštrb porodičnog života, pa je u intervjuima izražavala žaljenje što nije provodila više vremena sa sinom u periodu odrastanja. U decembru prošle godine izjavila je za kinesku državnu televiziju da nikada nije prisustvovala sinovljevim završnim školskim priredbama – počev od vrtića do fakulteta. Poslije smrti supruga 1984. godine – njihov sin je imao samo dvije godine – sama je odgajala dijete i nikada se nije ponovo udala.

“Da bi svijet postao bolji, neophodna je žrtva malog broja ljudi”, izjavila je u jednom intervjuu, dodavši da je žrtvovala lični život, prijatelje i porodicu.

blic.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *